Dostupni linkovi

Evrogrupa u Briselu o pomoći Grčkoj


Logo MMF-a
Logo MMF-a

Ministri finansija evrozone nadaju se da će danas postići kompromis u pogledu pitanja grčkih reformi u poslednjem pokušaju da do kraja godine dobiju pomoć Međunarodnog monetarnog fonda za grčki spasilački program.

Redovno okupljanje 19 ministara evrozone će se održati neposredno posle italijanskog ustavnog referenduma, pri čemu poraz premijera Matea Rencija potencijalno vrši novi pritisak na evro i preti povampirenjem tinjajuće krize evrozone, što dodatno komplikuje grčke pregovore, ocenjuje agencija Rojters.

Ako ministri evrogrupe budu postigli dogovor u Briselu, verovatno će održati i drugi sastanak pre Božića kako bi razgovarali o ublažavanju grčkog duga i ulozi MMF-a, rekli su zvaničnici iz Evropske unije.

Kreditori iz evrozone traže od Grčke, u okvoru 86 milijardi evra vrednog paketa pomoći, da sprovede opsežne reforme i proda državnu imovinu, ali pregovarači do sada nisu uspeli da se dogovore o reformama u oblasti radnog zakonodavstva i energetike, odnosno o grčkim fiskalnim ciljevima za 2018, ostavljajući ministrima da danas prevaziđu preostali raskorak.

Dogovor bi omogućio razgovor o značajnim merama za ublažavanje grčkog duga, koji iznosi oko 180 posto bruto domaćeg proizvoda, najviše u evrozoni.

Prvi set kratkoročnih mera, koji bi se primenio pre 2018, predstaviće Mehanizam evropske stabilnosti, spasilački fond evrozone, ali je on daleko od dovoljnog da bi grčki dug učinio održivim, rekli su evropski zvaničnici.

MMF, ključni kreditor u prethodnim grčkim spasilačkim paketima, uslovio je svoje učešće značajnim smanjenjem grčkog duga, postavljajući kraj ove godine kao krajnji rok za donošenje odluke.

Nemačka, najveća ekonomija evrozone, želi MMF kao saveznika kako bi smanjila svoju izloženost prema Grčkoj, ali želi i da pojača pritisak na Atinu da sprovede reforme.

Grčka mora da sprovede strukturne reforme, umesto da dobije dalje ublažavanje duga, ako želi da postigne održivi rast i da ostane u evrozoni, izjavio je juče nemački ministar finansija Volfgang Šojble.

MMF smatra da su zahtevi Berlina nerealni, osim ukoliko Grčka ne dobije značajno ublažavanje duga ili usvoji nove budžetske rezove. Grčka vlada se protivi novim merama štednje, navodi britanska agencija.

XS
SM
MD
LG