Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sastanak Vučića i predstavnika opozicije Crne Gore


Sastanak predstavnika antivladajućih snaga Crne Gore sa premijerom Vučićem prvi je nakon navodnog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić susreo se jutros sa predstavnicima srpskih kulturnih institucija i političkih partija Crne Gore, koji su mu preneli zabrinutost za položaj srpske zajednice u toj zemlji.

Delegacija, predvođena predsednikom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem, iznela je i konkretne predloge o načinima na koje bi Vlada Srbije mogla da pomogne srpski narod u Crnoj Gori.

Vučić je rekao da će Srbija uvek da bude uz srpski narod, za očuvanje njegovog nacionalnog identiteta i van granica Srbije, i da će koliko može, u skladu sa svojim skromnim mogućnostima, da pomogne srpske ustanove kulture u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Sastanku su prisustvovali predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, predsednik Narodne demokratske partije Milan Knežević, Blažo Papović ispred Matice srpske, Momčilo Vuksanović u ime Srpskog nacionalnog saveta i Budimir Aleksić kao predstavnik Instituta za srpsku kulturu.

Sastanak predstavnika opozicionih snaga Crne Gore sa premijerom Vučićem prvi je nakon navodnog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori.

Početkom novembra lideri opozicionog Demokratskog fronta (DF) i srpskih nacionalnih organizacija uputili su pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, u kome su saopštili da su „srpski narod u Crnoj Gori, njegovi politički, kulturni i vjerski predstavnici izloženi neviđenoj medijskoj i političkoj satanizaciji i progonu“.

U pismu je stajalo da traže prijem kod Vučića kako bi ga potpisnici upoznali sa „nepodnošljivim položajem i kampanjom koja se vodi protiv njih u Crnoj Gori“, a koja je kako kažu, “dostigla vrhunac kada je, sinhronizovanom akcijom režima i medija iz Srbije, srpski narod optužen za terorizam i organizaciju terorističko-kriminalnog ataka na institucije sistema u danu održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora“.

XS
SM
MD
LG