Dostupni linkovi

Skupština Srbije počela sednicu o budžetu, deo opozicije protestuje


Skupština Srbije počela je sednicu na čijem će dnevnom redu biti Predlog budžeta za 2017. godinu i prateći zakoni. Na sednici se trenutno utvrđuje dnevni red.

Na početku sednice, predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je da neće biti direktnog prenosa već će prenos biti odložen, zbog rukometne utakmice između ženskih reprezentacija Srbije i Slovenije.

Opozicija je predložila više svojih predloga zakona, pa se očekuje da će utvrđivanje dnevnog reda potrajati.

Kada se utvrdi dnevni red, očekuje se da rad bude prekinut, a rasprava u plenarnom delu trebalo bi da počne u ponedeljak.

Pred početak sednice, deo opozicionih poslanika je održao konferenciju na kojoj je protestovao, ocenivši da je Vlada Srbije uputila Skupštini Srbije predlog državnog budžeta za 2017. sa mesec dana zakašnjenja kako bi opozicija bila sprečena da amandmanima poboljša taj predlog.

"Za budžet na više od 1.300 strana dobili smo 44 sata da se pripremimo i podnesemo amandmane, odnosno oko dva minuta po stranici", rekao je predsednik pokreta Dosta je bilo, Saša Radulović.

Na početku sednice šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić rekao je da je sednica parlamenta sazvana suprotno Poslovniku.

On je rekao da je sednicu trebalo da sazove predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pisanim putem najmanje sedam dana pre dana određenog za početak sednice.

Gojković je odgovorila da je u pitanju hitnost postupka.

Odbor za finansije Skupštine Srbije prihvatio je prethodno Predlog budžeta za 2017. godinu i set pratećih zakona i uputio ih Skupštini na razmatranje. Opozicija je na sednici skupštinskog Odbora zatražila odlaganje sednice o budžetu jer je, kako su istakli, ona zakazana na brzinu i nije ispoštovan rok da se najavi bar tri dana ranije.

XS
SM
MD
LG