Dostupni linkovi

Santjago de Kuba: Kastro sahranjen na privatnoj ceremoniji


Posmrtni ostaci bivšeg kubanskog lidera Fidela Kastra položeni su u nedelju na privatnoj ceremoniji na groblju u Santjagu de Kubi, gde je pre više od 60 godina počela Kubanska revolucija.

Sahrana je održana nakon što su kubanski zvaničnici u poslednjem trenutku odustali od planova da se ceremonija prenosi uživo na televiziji na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Novinarima međunarodnih medija je zabranjeno prisustvo na sahrani, preneo je AP.

Povorka sa posmrtnim ostacima Kastra, koji je vladao Kubom 50 godina, napustila je jutros u 06.39 časova Trg revolucije u Santjagu.

Povorka je, posle devetodnevnog odavanja pošte i masovnih okupljanja širom zemlje u čast nekadašnjeg lidera preminulog 25. novembra u 91. godini, prošla kroz masu od više hiljada Kubanaca koji su izašli na ulice, javljaju agencije.

Okupljeni ispred groblja čija je kapija zatvorena posle ulaska povorke, pevali su kubansku himnu i uzvikivali "Viva Fidel!" (Živeo Fidel), javila je agencija AP.

Kubanski predsednik, Fidelov brat Raul Kastro, predvodio je u subotu uveče komemoraciju na kojoj je rekao da će nastaviti da "brani otadžbinu i socijalizam".

"Zaklinjemo se pred Fidelovim posmrtnim ostacima da čemo braniti otadžbinu i socijalizam", rekao je Raul Kastro pred nekoliko desetina hiljada okupljenih ljudi u Santijagu de Kubi.

Kastro je rekao da će u skladu s voljom Fidela Kastra parlamentu predložiti zakon kojim se neće dozvoliti stvaranje kulta ličnosti Fidela Kastra.

"Fidel je poslednjih sati života insistirao da njegovo ime ne bude nikada upotrebljeno kao naziv neke institucije, trga, parka, avenije, ulice i drugih javnih mesta i da ne budu podizani spomenici u njegovu čast, kao ni biste i druga slična obeležja", rekao je Raul Kastro.

Polaganjem urne je završena devetodnevna žalost za čovekom koji je upravljao zemljom duže od 50 godina.

XS
SM
MD
LG