Dostupni linkovi

Odbor za finansije usvojio predlog budžeta Srbije, čeka se sednica Skupštine


Odbor za finansije Skupštine Srbije prihvatio je Predlog budžeta za 2017. godinu i set pratećih zakona i uputio ih Skupštini na razmatranje.

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je na sednici Odbora da su javne finansije unapređene u prethodne dve godine i dodao da je sledeće godine planiran privredni rast od tri odsto.

On je ocenio da bi dalje stezanje kaiša bilo kontraproduktivno i da je Srbija na dobrom putu da dodje do održivog nivoa javnog duga i deficita."Dalja štednja bi delovala restriktivno na privredni rast", rekao je Vujović na sednici Odbora za finansije Skupštine Srbije.

On je rekao da su postignuti rezultati bolji od očekivanih.

"Ne znači da smo izašli iz svih problema, već da smo ostvarili više nego što smo planirali. Ulazimo u zonu u kojoj možemo s mnogo više izvesnosti da gledamo u budućnost", rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, Srbija se nalazi na dobrom putu da dođe do održivog nivoa javnog duga, a kako je dodao, niko nije očekivao privredni rast od tri odsto.

Vujović je ponovio i da se ove godine očekuje privredni rast od 2,7 do 2,8 odsto.

On je na kritike opozicije da vlada nije u zakonskom roku poslala u Skupštinu Srbije predlog budžeta, rekao da to nije bilo moguće zbog aranžmana sa MMF-om, ali da će rokovi biti poštovani naredne godine.

Tokom rasprave, opozicioni poslanici kritikovali su odredbe državnog budžeta za narednu godinu.

Šef poslaničke grupe Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović zatražio je na početku sednice odbora da se Predlog zakona o budžetu vrati na doradu kako bi se ispravile greške.

Dodao je da Vlada Srbije kasni sa usvajanjem budžeta, jer zakon predvidja da je do 1. novembra morala da uputi predlog Skupštini.

On je istakao da je Predlog budžeta na 1.300 strana dostavljen je poslanicima 48 sati pre sednice, što je, kako je rekao, taktika smišljena da se opozicija onemogući da podnese amandmane na taj zakonski predlog.

Poslanik SRS-a Milorad Mirčić zatražio je odlaganje sednice na kojoj će se raspravljati o budžetu, jer parlament nema ni izveštaj o završnom računu za 2015. godinu.

Član Odbora iz Demokratske stranke Goran Ćirić pitao je na koji će način Vlada Srbije pomoći rast privede, a ukazao je i da bi trebalo precizno definisati budžetsko jačanje institucija značajnih za nastavak evropskog puta Srbije.

Sednica Skupštine Srbije zakazana je za nedelju u 15 časova.

XS
SM
MD
LG