Dostupni linkovi

Srbi na sjeveru protestovali zbog prolaska kosovskog premijera


Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica

Srbi su danas blokirali magistralni put Priština-Raška u mjestu Rudare na sjeveru Kosova, nakon informacije da će tuda proći kosovski premijer Isa Mustafa i neki od ministara iz kosovske vlade i prisustvovsti svečanom otvaranju mosta na rijeci Bistrici u opštini Zvečan.

Saobraćaj je bio blokiran kamionom, autobusom i putničkim automobilima, a na licu mjesta nalazilo se stotinak Srba. Međutim i pored blokade sve zvanice su stigle na otvaranje mosta, koristeći druge puteve.

Premijer Kosova Isa Mustafa je međutim medijima na sjeveru rekao da je nesmetano stigao do odredišta.

"Ovo je važan projekat NATO-a jer je investirano 400 000 eura. Ovo je most koji veže Zvečan i Leposavić. Niko nas ne može spriječiti da se krećemo u našoj zemlji i da posećujemo različite dijelove Republike Kosova", rekao je Mustafa.

Komandant Kfora general major Ðovani Fungo izjavio je na svečanosti da je most projektovan od strane kompanije čiji je vlasnik Srbin a da ga je gradila kompanija kojom rukovodi kosovski Albanac.

“Novi most je konkretan primer obostrano korisne saradnje između NATO-a, institucija i svih zajednica,” rekao je Fungo istakavši da otvaranje mosta predstavlja dodatnu promociju mira, prosperiteta i razvoja na Kosovu i za Kosovo.

Izgradnja mosta je finansirana od strane NATO zemalja, izgrađen je prema svim europskim standardima i pružit će bolju i sigurniju saobraćajnu vezu za vozila i za pješake.

Politički predstavnici Srba u zajedničkom saopštenju osudili su kako navode "instrumentalizaciju Kfora, koji je danas obavljao ulogu političkog pokrovitelja Ise Mustafe prilikom nenajavljenog boravka na severu Kosova" i do daljeg prekidaju komunikaciju i saradnju sa Kforom.

XS
SM
MD
LG