Dostupni linkovi

Lideri podeljenog Kipra nastavljaju pregovore u januaru


Mustafa Akinci, Ban Ki-Moon i Nikos Anastasis na pregovorima u Švajcarskoj
Mustafa Akinci, Ban Ki-Moon i Nikos Anastasis na pregovorima u Švajcarskoj

Lideri etički podeljenog Kipra dogovorili su se da sledećeg meseca nastave pregovore o ponovnom ujedinjenju, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Predsednik Kipra Nikos Anastasijadis i lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži saglasili su se, posle skoro dve sedmice zastoja u pregovorima, da se sledećeg meseca sastanu u Ženevi, navodi se u saopštenju izdatom posle razgovora dvojica lidera čiji je domaćin bio izaslanik UN Espen Bart Eide.

Pregovori će biti održani od 9. do 12. januara a glavna tema biće dogovor o tome koliko teritorija će dve strane kontrolisati posle ujedinjenja. U pregovorima će učestvovati i Grčka, Turska i Velika Britanija radi razmatranja bezbednosnih aranžmana posle potpisivanja sporazuma.

Anastasijadis i Akindži su nedavno pregovarali u Švajcarskoj, ali su se razišli bez dogovora.

Kipar je 1974. godine, posle turske okupacije severnog dela ostrva, podeljen na Tursku Republiku Severni ;Kipar, koju priznaje samo Ankara, i Kiparsku Republiku koja je medjunarodno priznata.

Kiparski problem je posebno složen jer je Turska tokom 40 godina naselila desetine hiljada vojnika s porodicama i drugih doseljenika.

Ujedinjene nacije su 1964. dve zajednice su zbog sukoba razdvojile "zelenom linijom" koju i danas čuvaju medjunarodne mirovne snage.

Poslednji pokušaj ujedinjenja Kipra je propao 2004. godine, zbog toga što su tamošnji Grci, za razliku od Turaka, na referendumu odbacili rešenje dogovoreno u pregovorima u kojima je posredovao tadašnji generalni sekretar UN Kofi Anan.

XS
SM
MD
LG