Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tribunal odbio prigovor Mladićeve odbrane na optužnicu


Ratko Mladić

Haški tribunal odbio je danas kao neblagovremen prigovor odbrane generala Ratka Mladića na optužnicu po kojoj mu se sudi od proleća 2012. godine.

Sudije su navele da se manjkavosti u optužnici, na koje je u prigovoru ukazala Mladićeva odbrana, "odnose isključivo na analizu jezika optužnice" i da su branioci prigovor na to morali uložiti pre početka suđenja.

Veće kojim predsedava Alfons Ori (Alphons Orie) navelo je u odluci da je prigovor na optužnicu, u skladu sa pravilima, moguće podneti i tokom suđenja, u vidu prigovora na dokazni materijal Tužilaštva, ali da Mladićeva odbrana u prigovoru nije identifikovala taj dokazni materijal.

Sudije su, delimično usvojivši drugi prigovor odbrane, naložili Tužilaštvu da do 7. decembra ispravi i ponovo podnese svoj završni pisani podnesak.

Mladić (74), ratni komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

U danas odbačenom prigovoru na optužnicu, Mladićevi branioci Branko Lukić i Miodrag Stojanović tvrdili su da je 106 incidenata u optužnici navedeno "nejasno" sa stanovišta "vremenskog perioda u kojem su se dogodili, broja žrtava, lokacija i identiteta učinilaca".

Završne reči na haškom procesu Mladiću počeće u ponedeljak, 5. decembra, i trajaće do 15. decembra. Odbrana je na te termine uložila žalbu, tražeći da završne reči budu u februaru iduće godine.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana pošto je on, posle 16 godina bekstva, uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Prema okvirnom planu Haškog tribunala, prvostepena presuda generalu Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017.

XS
SM
MD
LG