Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vujanović očekuje pomoć Rusije u rasvetljavanju terorizma


Filip Vujanović

Crnogorski predsednik Filip Vujanović očekuje spremnost Rusije da pomogne u rasvetljavanju formiranja terorističke grupe koja je imala naum da stvori haos u Crnoj Gori na izborni dan.

Vujanović je gostujući na Pink M tv rekao da to bio žestoko zlokobno koncipiran naum i da misli da se pokazalo da sve ono što su rizici i strahovi kroz uspešnu aktivnost da je produkovalo rezultat koji se pretvara u kompliment Crnoj Gori.

"Dakle, Crna Gora je pokazala, u jednoj ozbiljnoj akciji koja je kako je to sjajno rekao premijer Srbije, imala ozbiljan inostrani element, da je Crna Gora u stanju da jednu tako ozbiljnu akciju prekine, da liši slobode one koji su učestvovali u njoj i identifikuje one koji nisu lišeni slobode i tako pokaže ozbiljnost države", rekao je Vujanović.

Vujanović je ocenio da se u ovom slučaju Srbija krajnje odgovorno i ozbiljno postavila, sve državne strukture su se maksimalno i ozbiljno uključile.

"Time smo pokazali da smo države - prijatelji, pre svega. Ja bih kazao da se i Rusija, sa zvaničnih državnih adresa, pokazala da je na apsolutnoj distanci od toga, da nema nikakve veze sa dva lica koja su ekstremni nacionalisti koji stoje na čelu te grupacije. A, kroz to, verujem da je Rusija pokazala i spremnost da učestvuje u postupku ispitivanja tih lica i utvrđivanju istine koja se ne može utvrditi bez definitvnog saznanja njihovih aktivnosti i ja očekujem spremnost Rusije da u svemu tome pomogne", kazao je crnogorski predsednik.

Na pitanje o pritisku iz Rusije, kroz izjave nekih bivših, ali i aktuelnih ruskih činovnika, Vujanović kaže da je za njega najvažnija izjava ruskog predsednika Putina. Bilateralni odnosi dvije zemlje, kako kaže, na niskom su nivou, ali zbog ukupnih kretanja na međunarodnoj političkoj sceni.

Rusija je, kaže Vujanović, među našim političkim prioritetima.

"Ali, ni u jednoj prilici nismo prećutali naše osnovne prioritete - evroatlantske ciljeve. Promenio se, od 2013. godine, globalni okvir, a time i retorika Rusije. Ali, mislim da se suštinski nije promenila politika Rusije - da ima dobre odnose sa Crnom Gorom", kazao je Vujanović.

Vujanović je, kaže, apsolutno ubđen da će Crna Gore vratiti odnose s Rusijom na potreban nivo.

"To je i interes NATO. NATO, takođe, iz sasvim jasnih, globalnih razloga, želi da sa Rusijom ima odnos koji će biti primeren potrebi globalnog delovanja. I zbog borbe protiv terorizma, koji je globalni problem, a ta borba bez saradnje NATO-a i Rusije nema svoju punoću, i zbog potrebe da se sirijsko pitanje zajednički rešava i na kraju, u potrebi da se zajednički deluje u kontroli nuklearnog naoružanja ili razoružanja", rekao je Vujanović.

XS
SM
MD
LG