Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ruski ambasador: Ne naoružavamo RS niti rušimo centralne institucije BiH


Petar Ivancov

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov izjavio je da njegova zemlja ne naoružava Republiku Srpsku (RS) i ne radi u Bosni i Hercegovini ništa što je mimo uobičajnih diplomatskih protokola.

"Ne dobavljamo nikakvo oružje za RS, ne razgovaramo o taktikama niti dijelimo obavještajne podatke kako bismo naštetili centralnim institucijama BiH", rekao je Ivancov.

Kako su prenijele banjalučke Nezavisne novine, Ivancov je naveo da Rusija sa Banjalukom razvija ekonomske, kulturne i humanitarne odnose.

"Ne znam na šta se odnosi pitanje o hibridnom ratu. To je prilično neodređeni termin, koji može implicirati mnogo toga. Nema ničega što bi se tu moglo odnositi na naše odnose sa BiH ili sa RS", rekao je Ivancov.

On je dodao da ne komentariše izjave političara iz zemalja u kojima nije akreditovan, ali je negirao da njegova zemlja u BiH radi bilo šta mimo uobičajnih diplomatskih protokola.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je je izjavila da je Rusija "u hibridnom ratu u BiH", kao i da vidi jake veze Rusije sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, te da bi "moglo biti ruskog miješanja kroz slanje oružja, taktiku, obavještajne podatke, informacije i dezinformacije, što čini kampanju".

Ruski ambasador u BiH tvrdi da se saradnja sa RS odvija u skladu s Dejtonom, kao i da Rusija njeguje dobre odnose i sa centralnim institucijama i sa Federacijom BiH.

"Ne postoji nikakva skrivena namjera u odnosima koje imamo i tim odnosima ne želimo nanijeti bilo kakvu štetu državi BiH, u kojoj sam ja ambasador. Predsjednik Dodik je samo jedan od ravnopravnih partnera koje imamo u BiH, uključujući i one u centralnim institucijama i u Federaciji BiH, mada je vjerovatno tačno da imamo više odnosa sa RS. Ali u tome nemamo nikakve skrivene planove", rekao je Ivancov.

XS
SM
MD
LG