Dostupni linkovi

Kongres u Kolumbiji ratificirao sporazum s FARC


Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos i vođa FARC-a Timoleon Jimenez
Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos i vođa FARC-a Timoleon Jimenez

Kolumbijski Kongres ratificirao je izmjenjeni mirovni sporazum vlade i Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), čime će nakon pola stoljeća biti okončani oružani sukobi.

Donji dom parlamenta Predstavnički dom jednoglasno je usvojio sporazum u srijedu mavečer, dan pošto je gornji dom Senat takodje jednoglasno ratificirao dogovor. Sporazum koji je podržao predsjednik Juan Manuel Santos nije imao podršku njegovog konzervativnog prethodnika Alvara Uribea.

Protivnici sporazuma, predvođeni bivšim predsjednikom, bojkotirali su glasovanje što je rezultiralo jednoglasnim usvajanjem sporazuma u oba doma parlamenta.

Santos i lider gerilskog FARC-a Rodrigo Londono potpisali su sporazum 24. studenog u povijesnom kazalištu Colon u Bogoti. Kolumbijci su prvu verziju mirovnog sporazuma odbacili na referendumu prošlog mjeseca.

Novi sporazum na 310 strana donosi oko 50 izmjena, među kojima je zabrana stranim sudijama da sude vojnicima ili borcima FARC-a i obećanje pobunjenika da predaju imovinu, koja je dijelom stečena novcem od trgovine narkoticima, kako bi se pomoglo njihovim žrtvama.

Sporazum treba da okonča oružane sukobe vlasti u Bogoti i marksističke gerile, u kojima je tokom 52 godine ubijeno više od 220.000 ljudi, a gotovo osam milijuna protjerano iz svojih domova. On previđa razoružanje FARC-a i njegovu transformaciju u političku stranku.

XS
SM
MD
LG