Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN: Alepu preti da postane ogromna grobnica


Alepo, 30. novembar 2016.

Istočnom delu najvećeg sirijskog grada Alepa preti da će postati "ogromna grobnica", ako se ne obustave sukobi i ne dostavi humanitarna pomoći, ocenio je sinoć visoki zvaničnik UN.

Podsekretar UN za humanitarne poslove i hitnu pomoć Stiven O'Brajen zatražio je pomoć Saveta bezbednosti UN koji je hitno zasedao na zahtev Francuske, ali je sastanak završen bez konkretnih rezultata i kritikom Zapada na račun Rusije.

Strane u sirijskom sukobu sistematski ne poštuju ratno pravo, neprekidno demonstrirajući da su spemne na sve da bi dobile vojno preimućstvo, rekao je on.

Govoreći pomoću video-linka iz Ženeve, Stiven O'Brajen je učesnicima sastanka Saveta bezbednosti rekao da to nigde nije tako očiglednije kao u opkoljenom istočnom delu grada Alepa, gde je zarobljeno skoro četvrt miliona ljudi.

"Nekoliko desetina civila je danas stradalo u samo jednom vazdušnom napadu", rekao je on.

"Više nema nikakvih granica ili crvenih linija koje nisu pređene. Pravila rata - neprikosnoveni pojmovi nastali iz skupih i bolnih lekcija koje su generacije plaćale, a utvrdjena pre više od 150 godina u Ženevskim konvencijama, sistematski se ignorišu u Siriji", rekao je O'Brajen.

O'Brajen je rekao da je 25.000 ljudi, većinom žena i dece, od subote izbačeno iz svojih domova i da je verovatno da će još hiljade pobeći narednih dana kada sirijske snage pojačaju napad.

On je rekao da više nema ni jedne funkcionalne bolnice u istočnom Alepu koji je pod opsadom već skoro 150 dana, da se zbog nedostatka vozila hitne pomoći, ranjenici prevoze piljarskim kolicima i da većina tamo zarobljenih ljudi nema sredstva da preživi još neko vreme.

On je pozvao vlasti Sirije da omoguće UN i njihovim humanitarnim partnerma neograničen pristup radi isporuke hrane i medicinske pomoći.

"Vrlo je verovatno da će hiljade stanovnika bežati ako se nastave sukobi. Apelujemo i čak molimo da strane u konfliktu i oni koji imaju uticaja na njih, učine sve da zaštite stanovništvo i omoguće pristup istočnom delu Alepa pre nego što postane ogromna grobnica", dodao je zvaničnik UN.

Izaslanik UN i Arapske lige za Siriju, Stafan De Mistura je rekao Savetu bezbednosti da su poslednje dve nedelje vladine snage povratile skoro 40 odsto teritorije prostora Alepa koju su prethodno držale opozicione grupe, te su hiljade gradjana prisiljene na bekstvo.

On je rekao da je njegova kancelarija dobila verodostojne izveštaje o tome da opozicione grupe sprečavaju civile da beže iz područja pod njihovom kontrolom. On je izrazio zabrinutost da su vladine snage zatvorile mnoge koji beže iz grada, smatrajući da imaju veze sa opozicijom.

U Siriji je tokom petogodišnjeg rata poginulo više od 300.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno.

XS
SM
MD
LG