Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ivanić u Briselu: Saglasnost o evropskom putu BiH


Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je u Briselu da u BiH postoji čvrsto opredjeljenje i saglasnost svih političkih faktora o evropskom putu BiH i obavezama koje na njemu predstoje, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U razgovoru sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, Ivanić je naglasio da je pred BiH od 9. decembra nova faza, kada treba početi s popunjavanjem odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Sagovornici su se saglasili da je popunjavanje odgovora samo tehnički dio posla, a da je suštinsko pitanje ukupan politički ambijent u BiH.

Junker i Han saglasni su da je BiH ostvarila značajan politički napredak i naglasili da dužina trajanja faze popunjavanja odgovora na pitanja iz Upitnika nije presudna, te da će BiH imati podršku u toj fazi.

Sagovornici su se saglasili da će ovo biti i prvi test za usvojeni mehanizam koordinacije u BiH.

Ivanić je Junkeru i Hanu ukazao na potrebu čvršće regionalne saradnje i informisao ih o ideji za organizovanje trilateralnog sastanka BiH, Srbije i Hrvatske o gorućim političkim pitanjima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH prethodno se sastao i sa specijalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Kristijanom Dan Predom, koji ga je informisao o nacrtu svog izvještaja.

Ivanić smatra da je izvještaj korektan i da su pobrojani svi problemi u BiH, ali da je vidljivo i očekivanje da za njih budu nađena rješenja.

XS
SM
MD
LG