Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trump kaže da će napustiti sve privatne poslove


Izabrani predsjednik SAD Donald Trump i Mitt Romney na večeri u New York City 29. novembra 2016.

Novoizabrani predsjendik SAD Donald Trump je izjavio da će nasustiti sve svoje privatne biznise , kako je rekao "totalno", da bi se fokusirao vođenje države.

"Održaću veliku konferenciju za medije 15. decembra u New Yorku da bih rasčistio činjenicu da ću totalno napustiti moje velike poslove u cilju da se u potpunosti fokusiram na vođenje zemlje da bi 'Napravili Ameriku ponovo velikom'". napisao je Trump a Twitteru u srijedu.

"Pravi dokumenti se pripremaju i na osnovu njih ću u potpusnosti biti van poslovnih operacija" dodao je Trump.

U SAD ne postoji zakonski zahjev da se likvidira vlasništvo nad biznisom i imovinom, ali su raniji američki predsjednici, uvjek privatne poslove držali po strani.

Trump će pruzeti dužnost u Bijeloj kući 20. januara.

On i njegovo troje starije djece kontrolišu čitavo Trumpovo poslovno carstvo.

Trump je takođe danas objavio da je bivši izvršni direktor Goldman Sachsa Steven Mnuchin pristao da preuzme dužnost ministra finasija.

Mnuchin, koji je bio i bivši finasijski direktor kampanje, takođe je najavio da će milijarder investitir Wilbur Ross biti sekretar trovine SAD.

Trump se inače utorak veče ponovo sastao sa Mittom Romneyem na večeri u New Yorku.

Sa njima je bio i budući šef personala Bijele kuće, Reince Priebus.

Republikanska stranka želi da ubjedi Trumpa da bivšeg predsjedničkog kandidata Romneya postavio za američkog državnog sekretara dok se tome žestoko protive neke ljudi u unutrašnjem krugu izabranog predsjednika SAD.

Prije svih šefica kampanje Kellyanne Conway i bivši gradonačnik New Yorka Rudy Giuliani, koji se takođe smatra jednim od kandidata sa tu funkciju.

Romney je nakon večere medijima rekao da je sastanak bio "pozitivan".

XS
SM
MD
LG