Dostupni linkovi

Kancelarija EU u CG: Očekujemo što prije rezultate istrage pokušaja napada


Aivo Orav, šef kancelarije EU u Crnoj Gori
Aivo Orav, šef kancelarije EU u Crnoj Gori

Evropska unija (EU) očekuje što prije rezultate istrage povodom hapšenja na dan izbora u Crnoj Gori, poručio je šef Delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav.

Orav je, upitan da prokomentariše aktuelni politički trenutak u Crnoj Gori, podsjetio da je formirana nova Vlada.

“Mi smo spremni da sarađujemo sa novom Vladom na daljim pregovorima sa EU”, poručio je Orav na zatvaranju projekta “Podrška EU vladavini prava u Crnoj Gori”.

Na pitanje da prokomentariše poziv opozicije za ponavljanje izbora, Orav je kazao da je EU pratila izbore, što je prikazano i u Izvještaju o napretku Crne Gore za 2016.

On je pojasnio da EU ne procjenjuje izbore zasebno već da to čini ODIHR.

“Sredinom decembra treba da bude objavljen konačni izvještaj ODIHR-a, a oni daju konačne preporuke za datu zemlju u koju su posmatrali izbore. Ja sam siguran da će uslijediti dosta preporuka i da će Vlada, opozicija i svi ostali akteri početi da rade na sprovođenju preporuka čim budu u mogućnosti”, naveo je Orav.

On je podsjetio da su u Izvještaju Evropske komisije pomenuta hapšenja na dan izbora.

“Očekujemo da što prije uslijede rezultati te istrage”, poručio je Orav.

Orav je istakao da "nije na njemu da u ovoj fazi komentariše datum održavanja novih izbora".

On je, u vezi sa bojkotom parlamenta od opozicije, naveo da je evropski komesar za proširenje, Johanes Han, već iznio mišljenje o tom pitanju. "I u međuvremenu nije bilo nikakvih promjena”.

Ambasador Holandije u Podgorici, Henk van den Dol, rekao je da je situacija u zemlji složena, i da nejasnoće u pogledu proteklih izbora i dalje postoje.

Prema njegovim riječima, opozicija i dalje bojkotuje parlament, a uloga mogućih eksternih aktera u nekim događanjima vezanim za dan izbora i dalje je nejasna.

“Ali jedna stvar je jasna, ova zemlja je duboko podijeljena”, ocijenio je Dol.

On je kazao da je srećom, nova Vlada formirana “i presudno je sada da se grade mostovi i uspostave neophodni uslovi kako bi opozicija učestvovala u političkom procesu”.

“To je zajednička odgovornost kako opozicije tako i Vlade. Blagovremeno rješavanje tih izazova učiniće da se ostvari i napredak u vladavini prava”, poručio je Dola.

XS
SM
MD
LG