Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Haški sud: Međunarodni nalog za hapšenje troje radikala


Sjedište Haškog tribunala

Haški tribunal izdao je medjunarodni nalog za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke koje je ranije optužio za nepoštovanje suda, saopštio je danas popodne taj sud.

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio da su uticali na svedoke u procecu protiv njihovog partijskog vodje Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Nalog za njihovo hapšenje, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. godine, ali po njemu ni do danas nije postupljeno.

Ocenivši da je Srbija nekoliko puta odbila da postupi po nalogu suda, da uhapsi i u Hag izruči troje radikala, Tribunal je 5. oktobra izdao medjunarodni nalog za hapšenje Jojića, Radete i Ostojića.

Tim nalogom, s kojeg je danas skinuta oznaka poverljivosti, Tribunal nalaže ovlaščenim službama i zvaničnicima "svih država članica UN da smesta deluju... u cilju hapšenja, pritvaranje i prebacivanja u Tribunal" troje optuženih.

Sudije su medjunarodni nalog izdale u veri da bi "mogao doprineti da sprovodjenje pravde više ne bude opstruisano".

Haški tribunal je Srbiju već prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju troje radikala.

Viši sud u Beogradu odlučio je ranije ove godine da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje troje radikala, zato što zakon Srbije o saradnji s Haškim tribunalom predvidja obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda.

XS
SM
MD
LG