Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Abas ponovno izabran za lidera Fataha


Mahmud Abas

Mahmud Abas je ponovo izabran za predsjednika Fataha na novi petogodišnji mandat, na početku kongresa najvećeg palestinskog pokreta, objavio je glasnogovornik tog skupa, sedmog u povijesti Fataha.

Abas (81) je ponovo izabran na čelo Fataha tijekog glasanja konsenzusom, objasnio je glasnogovornik Mahmud Abu al-Hija, na konferenciji za novinare.

Abas vodi i Palestinsku samoupravu i Palestinsku oslobodilačku organizaciju (PLO), entitet međunarodno priznat da predstavlja Palestince, nakon smrti povijesnog vođe Jasera Arafata.

Analitičari drže da bi na kongres mogli biti izabrani novi suradnici Abasa, čiju popularnost osporava palestinska javnost. Prema nedavnom ispitivanju, dvije trećine Palestinaca žele njegovu ostavku, čak i u njegovoj stranci.

Njegov mandat na čelu Palestinske samouprave, koji je počeo u siječnju 2005., istekao je 2009. ali i dalje nastavljen jer nisu održani izbori radi dubokih podjela između Fataha, koji kontrolira Zapadnu obalu i islamističkog Hamasa koji vodi Pojas Gaze.

XS
SM
MD
LG