Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Janukovič: Nijesam naredio pucanje na demonstrante na Euromaidanu


Viktor Janukovič svjedoči pred sudom u Kijavu video linkom iz Rusije, 28. novembar 2016.

Bivši predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič rekao je putem svjedočenja video linkom pred ukrajinskim sudom da nikad nije naredio da policija puca na demonstrante tokom protesta na Euromaidanu prije skoro tri godine.

U izjavi pred sudom datom video linkom iz Rusije, gdje je egzilu, 66-godišnji Janukovič je ustvrdio da je sve do odlaska iz zemlje bio protiv krvoprilića.

"Od početka do samog kraja bio sm protiv krvoprolića" reko je Janukovič dodajući "ja nijesam sposoban da izdajem takve naredbe".

Ukrajinsko tužilaštvo je sapoštilo istovremeno da su bivšeg svrgnutog predsjednika i formalno optužili za izdaju.

A Janukovič je na suđenju u ponedjeljak bio svjedok u procesu protov petorice policijaca optužnih da su pucali na demonstrante.

Mnogi Ukrajinci su ljuti što Janukovič u ovom procesu nije i sam optužen.

Sudski protest protiv petorice pripadnika policijske jedinice Berkut, bio je zakazan za petak ali je suđenje odgođeno nakon što su demonstranti iz nacionalističkog Deskog sektora spriječili da se optužena petorka prebaci na sud u Kijevu.

Optuženi policijaci su se izjasnili da nijesu krivi za ubistvo više od 100 demonstranata tokom tri mjeseca protesta, od kraja novembra 2013. do februara 2014. Janukovič je u Rusiju pobjegao 23. februra 2014. , i živi u gradu Rostov na Donu.

Građani su na Euromaidanu, tgu Nezavisnosti, po velikoj hladnoći mjesecima demonstrirali protiv odluke Janukoviča da ukine sporazum o bliskim vezama Ukrajine i EU.

Na današnjem suđenju je Glavni državni tužilac Ukrajine Juri Lutcenko, Janukoviču objavio da je optužen za izdaju.

"Teretite se za izdaju, saučesništvo sa predstavnicima ruskih vlasti u cilju promjene granica Ukrajine, kršenje ukrajinskog ustava i za podsticanje agresivnog rata" rekao je Lutcenko.

Nekoliko sedmica nakon što je Janukovič krajem februra pobjegao iz Ukrajine, ruske trupe su preuzele kontrolu i anektirale ukrajinsko poluostvo Krim u martu, a potom su na istoku Ukrajine, počeli sukobi sa proruskim separatistima koje podržava Rusija.

U tom je sukobu do sada život izgubilo više od 9.600 osoba.

XS
SM
MD
LG