Dostupni linkovi

Kubanci čekaju u redovima na oproštaju od Fidela Castra


Havana odaje počast Fidelu Castru
Havana odaje počast Fidelu Castru

Hiljade Kubanaca od ranih jutarnji sati čekaju u redovima u ponedjeljak da odaju poštu preminulom lideru revolucije Fidelu Castru. Nose portrete preminulog Castra, cvijeće i kubansku zastavu na početku sedmicu duge komemoracije za čovjekom koji je vladao Kubom pola vijeka.

Jedna od prvih u redovima bila je Tania Jimenez, 53 -godišnjakinja, matematičarka koja je sa ružama na trg stigla jutros u 4 sata po lokalnom vremenu.

"Fidel nam je bio sve, duša ove zemlje koja joj je dala sve, cijeli svoj život" kaže ona brišući suze.

Kubanci pripremaju seriju memorijalnih skupova povodom smrti dugodišnjeg lidera Fidela Castra, koji je umro u petak 25. novembra u 90-toj godini, a vijest o smrti objavljena je u subotu ujutro.

Zastave na pola koplja vijore se ispred vladinih zgrada, otkazani su koncerti u skladu sa devetodnevnom žalosti u zemlji, za liderom kubanske revolucije koji je vladao više od pet decenija nakon što je došao na vlast 1959.

Ogromna fotografija Castra nalazi se ispred Nacionalne biblioteke na trgu Revolucije, gdje će građani odavati poštu 28 i 29. novembra.

Posmrtni ostaci jedne od najupečatljivijih istorijskih figura XX stoljeća su kremirani po njegovoj izričitoj želji i oni će biti preneseni u južni grad Santiago gdje će biti položena urna 4. decembra.

U Havani su supruge uhapšenih kubanskih disidenata u nedjelju otkazale redovne proteste koje održavaju svake nedjelje.

"Nećemo marširati danas da Vlada naš potez ne bi doživjela kao provokaciju, tako da oni mogu odati posljednju počast" rekla je liderka grupe "Dame u bijelom" Berta Soler u nedjelju.

"Poštujemo žaljenje drugih i nećemo slaviti smrt niti jednog ljudskog bića", navela je ona.

Za razliku od njih, u Majamiju na Floridi, gdje se nalazi velika kubanska zajednica u egzilu već danima se slavi od momenta kada je zvanično potvrđeno da je Castro umro, u četvrti "Mala Havana" i kultnom restoranu "Versailles" gdje se okupljaju Castrovi protivnici.

Castrova smrt je izazvala burne i podijeljene reakcije širom svijeta. Dio ga slavi kao posljednju revolucionarnu ikonu, koja je za života izbjegla desetine pokušaja atenata, dok ga drugi dio smatra brutalnim diktatorom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u nedjelju saopštio da neće prisustvovati Castrovoj sahrani.

Sjeverna Koreja je pak proglasila trodnevnu žalost zbog Castrove smrti. Ova zemlja je to za nekim stranim liderom učinila još jedino u počast palestinskom lideru Jaseru Arafatu kada je umro 2004.

Castro je imao poštovanje mnogih ljevičara širom svijeta, koji su gledali kao na vizionara koji je se suprostavio dominaciji SAD u Latinskoj Americi, i donio zdravstveno osiguranje i obrazovanje siromašnima, te inspirisao socijalističke pokrete širom svijeta, posebno Latinske Amerike.

Iako uglavnom omržen na Zapadu, imao je kontakte sa nekim od najvažnijih svjetskih figura, poput trojice papa, Jovanom Pavlom II, Benediktom XVI i aktulnim poglavarom Svete stolice papom Franjom, koji je odigrao glavnu ulogu u otopljavanju odnosa SAD i Kube nakon 52 godine, ali i sa bivšim američkim predsjednikom Jimmyem Carterom, borcem protiv aparthejda nobelovcem Nelsonom Mandelom, bivšim kandaskim premijerom Pierreom Elliotom Trudeauom, ocem sadašnjeg premijera Justina Trudeaua i drugima.

Sa druge strane aktivisti za ljudska prava i zapadne vlade su stalno kritikovale Castrov režim zbog brutalnog obračuna sa disidentima.

Fidel Castro već destak godina nije bio aktivan u političkom životu zemlje, još od operacije intestinalnog trakta 2006. Na čelu zemlje naslijedio ga je 2008., mlađi brat Raul koji je u decembru 2014., sa američkim predsjednikom Barackom Obamom postigao istorijski sporazum o uspostavljanju diplomastkih odnosa između dvije zemlje.

Novoizabrani predsjednik Donald Trump je pak najavio da će raskinuti taj sporazum kad uđe u Bijelu kuću.

Trump je oglašavjući se povodom Castrove smrti rekao da je riječ o "brutalnom diktatoru", dok je odlazeći predsjednik SAD Obama rekao da Amerika pruža ruku Kubancima sa obje strane u ovom trenutku, a da će o Castru suditi istorija o njegovom, kako je rekao "ogromnom uticaju" koji je imao na ostrvo i širom svijeta.

XS
SM
MD
LG