Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Otakzan rusko-hrvatski privredni forum


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i ruski ambasador u Hravtskoj Anvar Azimov, arhivski snimak

Ambasador Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov izjavio je u ponedjeljak da je zabrinutost za budućnost hrvatsko-ruskih odnosa i potvrdio da je otkazan rusko-hrvatski privredni forum.

"Ruski preduzetnici nisu saglasni s režimom sankcija. Oni nisu saglasni da Hrvatska podržava te sankcije. Zbog toga ruski preduzetnici nisu bili zainteresovani da dođu u Hrvatsku", rekao je Azimov za regionalnu N1 televiziju o Rusko-hrvatskom privrednom forumu, koji je trebalo da bude održan ovog meseca.

On je rekao da voli i poštuje Hrvatsku i da Rusija "neće zaboraviti da su više od 50 godina Rusija i Sovjetski Savez bili jedni od glavnih igrača u Jugoslaviji".

"Duboko sam zabrinut za budućnost hrvatsko-ruskih odnosa… Nije tajna da je robna razmena s Hrvatskom smanjena gotovo 50 odsto. To je katastrofa", ocenio je ruski ambasador u Zagrebu.

On je dodao da je cilj da se hrvatsko-ruski odnosi izvuku iz krize tako da "nijedan politički faktor ne utiče na to".

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova prošle sedmice je kritikovalo hrvatskog premijera Andreja Plenkovića zbog njegove izjave u Kijevu da bi Hrvatska mogla da prenese Ukrajini svoja iskustva mirne reintegracije okupiranih područja.

Oni su u saopštenju pozvali Zagreb "da se umjesto neperspektivnih prijedloga, aktivnije zauzme za rješavanje hroničnih unutrašnjih problema vezanih za prava Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj".

Takođe su naveli da je "dobro poznato s kakvim su se žrtvama i prisilnim egzodusom 250.000 Srba koji su tamo stalno živeli završile velike vojne operacije Bljesak i Oluja 1995. godine".

Tokom posjete Kijevu, Plenković je rekao da su i Hrvatska i Ukrajina bile žrtve brutalne vojne agresije, da je njihov teritorijalni integritet narušen silom i da hrvatska iskustva iz mirne reintegracije istočne Slavonije devedesetih godina mogu biti korisna Ukrajini.

XS
SM
MD
LG