Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kajl Skat: Srbija nije obavezna da bude članica NATO


Srbija proglasila vojnu neutralnost i jasno stavila do znanja da joj nije cilj članstvo u NATO: Skat

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat ponovio je danas da Srbija nije u obavezi da bude članica NATO, te dodao da ta organizacija nikada nije vršila pritisak ni na jednu zemlju da postane član.

Kada se govori o odnosima Srbije i NATO-a treba prvo da se razume o čemu se razgovara i to tako što će se razdvojiti činjenice od izmišljenih stvari i polemika, rekao je Skat na Međunarodnoj konferenciji o NATO u Beogradu.

A prva činjenica je, navodi Skat, da je Srbija proglasila vojnu neutralnost i jasno stavila do znanja da joj nije cilj članstvo u NATO.

"NATO poštuje stav Srbije i to niko ne dovodi u pitanje, činjenica da je Srbija partner ne znači da postoji obaveza Srbije da učestvuje u operacijama", rekao je Skat i dodao da Srbija odlučuje koje aktivnosti želi da sprovodi.

Podsetivši da se članstvo u NATO sprovodi na zahtev, Skat je istakao da nikada nije vršen pritisak ni na jednu državu da uđe u tu alijansu.

Kako je rekao, Srbija je suverena zemlja i nema ničega u aranžmanima Srbije poput IPAP-a ili Partnerstva za mir, na osnovu čega bi se moglo zaključiti da je dužna da se učlani.

Primetivši da partnetrstvo Srbije sa NATO-om donosi korist Srbiji, Skat je ocenio i da je zahvaljujući tome Srbija bezbednija, ima veću sigurnost i bolju mogućnost saradnje sa susedima.

Dodajući da ove godine deset godina kako Srbija učestvuje u Partnerstvu za mir, Skat je pomenuo da po tom osnovu Srbija danas ima više od 100 angažmana godišnje.

XS
SM
MD
LG