Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd: Održan protest Vojnog sindikata


Ilustrativna fotografija

U Beogradu je održan protest Vojnog sindikata Srbije. Oko 1000 građana okupilo se ispred zgrade Ministarstva odbrane odakle su otišli do Predsednmištva, gde su predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću ostavili pismo sa zahtevima.

Oni su nezadovoljni, jer, kako je rekao sindikalni predstavnik Novica Antić, nije uvažen njihov zahtev da se utvrdi nova osnovica za obračun plata. Antić je naveo da su vojnicima plate praktično smanjene za 25 odsto.

Čelnici te organizacije optužili su Generalštab i Ministarstvo odbrane da su urušili sposobnost oružanih snaga i naveli oko 1.000 ljudi na napusti vojsku.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Policijskog sindikata Srbije koji su podržali zaposlene u vojsci.

Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Srbije reagovali su povodom protesta koji je Vojni sindikat organizovao u Beogradu.

Ministar odbrane Zoran Đorđević poručio je da su predstavnici sindikata na skupu davali političke izjave koje nisu u skladu sa sindikalnim delovanjem. Rekao je i da je na protestu bilo oko 200 pripadnika vojske, dodavši da je zabrinut zbog okupljanja pristalica nacionallističkih i ekstremističkih grupa.

Đorđević je naveo da ostaje pri svojim stavovima i tvrdnjama da neće biti smanjenja primanja niti otpuštanja a da će već početkom sledeće godine plata biti povećana za pet odsto. I Generalštab Vojske Srbije negirao je navode Vojnog sindikata Srbije.

XS
SM
MD
LG