Dostupni linkovi

BiH: Od februara jeftiniji lijekovi


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandrom Zolakom izjavio je da će lijekovi u Bosni i Hercegovini pojeftiniti u prosjeku za 10 posto od februara naredne godine.

Vijeće ministara BiH prošle nedjelje usvojilo je Pravilnik o načinu kontrole i visini cijena lijekova, kojim se određuju maksimalne veleprodajne cijene. A, 60 dana od stupanja na snagu ovog pravilnika pojeftiniće lijekovi u BiH koji su do sada bili najskuplji u regionu, objasnio je Zolak.

Tržište lijekova u Bosni i Hercegovini prošle godine iznosilo je oko 520 miliona KM tako da će uštede biti nešto više od 50 miliona. Najveći dio ovog novca ostaće fondovima zdravstva u BiH, ali će pojeftinjenje osjetiti i građani.

Prema riječima direktora gencije za lijekove BiH građani moraju znati da neće pojeftiniti svi lijekovi za 10 posto. To je ušteda koja će se odnositi na sve lijekove.

„Neki lijekovi će pojeftiniti 10 posto npr. Glimepirid dok će neki kao Irumed pojeftiniti i 50 posto“, istakao je Zolak.

Do pojeftinjenja lijekova u BiH će doći zbog usklađivanja sa cijenama zemalja u regionu (Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom) što je jedan od uslova koje je postavila Svjetska banka za dalju pomoć Bosni i Hercegovini. Glavna prepreka za pojeftinjenje lijekova u BiH je bilo donošenje pravilnika o načinu kontrole i visine cijena lijekova na što se čekalo skoro deset godina.

XS
SM
MD
LG