Dostupni linkovi

Austrija: Pripreme za novi talas izbeglica


Beč će sa drugim centralnoevropskim zemljama "stvar uzeti u svoje ruke": izbeglice i migranti kod Inđije u Srbiji
Beč će sa drugim centralnoevropskim zemljama "stvar uzeti u svoje ruke": izbeglice i migranti kod Inđije u Srbiji

Nakon najava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će otvoriti granice svoje zemlje kako bi izbeglice mogle nastaviti put ka Evropi, Austrija se priprema za novi mogući migrantski talas.

Ministar odbrane Hans Peter Doskocil poručio je da će zvaničan Beč zajedno sa drugim centralnoevropskim zemljama "stvar uzeti u svoje ruke", i da će uputiti austrijske vojnike na spoljne granice EU.

Doskocil ističe da bi situacija, kao 2015. godine, mogla biti dramatična.

"Prepremili smo se i možemo u roku od par dana biti delotvorni. Makedonija je već mogla zaštititi svoje granice, a i mi moramo i uspećemo u tome", naglasio je on dodajući da je EU morala odavno biti aktivna umesto da se prepusti pretnjama diktature.

"Uvek smo kritikovali da je EU, sporazumom sa Turskom, samo kupila vreme i tražili da Unija treba sama da brine o zaštiti spoljnih granica. Evropska komisija je kao plan imala samo nadu da će sporazum trajati što duže. Tako se ne može voditi policija. Turska nije pouzdan partner", poručuje je Doskocil u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh".

Ministar odbrane je istakao da, ako se "leže u krevet sa totalitarnom državom, kao što je Turska, ne sme biti čuđenja".

"Od aprila sam upozoravao da ne možemo da se oslanjamo na Tursku. Ministri odbrane centralne Evrope imaju nameru da imaju zajedničku zaštitu granice. Mađarska, Češka, Slovačka, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Bugarska i Srbija to žele zajedno da primene sa nama. Možemo pomoći u zaštiti granice u Grčkoj, ali svaka država mora sama tražiti pomoć", poručio je Doskocil.

XS
SM
MD
LG