Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dugogodišnji kubanski lider Fidel Castro umro u 90. godini


Fidel Castro

Vođa kubanske revolicije koji je na vlast došao 1959. godine, Fidel Castro umro je u 90. godini, objavio je Havani negov brat Raul Castro.

Jedna od posljednjih velikih političkih figura 20. vijeka već skoro deceniju nije bio na vlasti, ali je bio aktivan u političkom životu zemlje iz sjenke.

Castro se 2008. godine iz zdravstvenih razloga povukao sa vlasti predajući je bratu Raulu Castru, aktuelnom predsjedniku zemlje.

"Glavnokomandujući kubanske revolucije umro je u 22 sata i 29 minuta 25. novembra", objavio je Raul Castro na nacionalnoj televiziji.

Revolucionarana ikona, jedna od najpoznatijih i najkontroverznijih figura, godinama je bio bolestan i više se puta spekulisalo o njegovoj smrti još od jula 2006. godine, i operacije intestinalnog trakta.

Iako je vlast prepustio bratu, povremeno je pisao kolumne u partijskom listu Granma, a u javnosti se pojavljivao veoma rijetko, posljednji put na kongresu Komunističke partije Kube 2016.

Takođe su ga posjećivali brojni svjetski lideri, naročito lijevi latinoamerički predsjednici i premijeri, kao i papa Franjo u septembru 2015. godine, nakon istorijskog otpoljavanja odnosa Kube i SAD.

Reakcije na njegovu smrt biće različite.

Kako navodi "The Guardian" potvrda njegove smrti bez dileme će izazvati slavlje u Majamiju na Floridi gdje je brojna kubanska zajednica u egzilu, i žalost među brojnim ljevičarima širom svijeta. Za mnoge Kubance koji su odrasli na ostrvu u njegovoj sjenci, simultano ga poštujući i neodobravajući, biće to trenutak duboke ambivalencije.

Jedna stvar o kojoj se svi mogu saglasiti je da je riječ o izuzetnoj figuri koja je ostavila svoj trag u istoriji.

Prije više od pola vijeka, njegova gerilska armija je revolucijom svrgla sa vlasti korumpirani režim Fulgencia Batiste i zamijenila ga prvim komunističkim režimom u zapadnoj hemisferi i ogromnim izazovom za SAD.

XS
SM
MD
LG