Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bugarska deportuje oko hiljadu izbeglica zbog nereda u kampu


Izbeglice prolaze pored policijskih snaga u kampu Harmanli, u Bugarskoj

Oko hiljadu izbeglica, uglavnom Avganistanaca, biće evakuisano i izolovano iz bugarskog migrantskog kampa Harmanli, blizu turske granice, posle sukoba sa policijom prethodne noći u kojima je 49 osoba povredjeno, saopštila je danas bugarska vlada."Do četvrtka sva oprema biće spremna da nam omogući da izolujemo blizu granice one koji krše propise", rekao je odlazeći bugarski premijer Bojko Borisov novinarima u Harmanliju, na jugoistoku zemlje, gde se nalazi najveći migrantski kamp u zemlji, prenosi agencija Frans pres.

Oko 2.000 migranata juče se sukobilo sa policijom u Harmanliju, koji se nalazi na granici sa Turskom. Migranti su bacali kamenje na oko 250 policajaca, vatrogasaca i pripadnika žandarmerije.

Incident se dogodio nakon što je ove nedelje uveden karantin kako bi se sprečila epidemija šuge u kampu.

Hiljadu migranata, uglavnom Avganistanaca za koje vlasti veruju da su uključeni u okršaje, biće smešteni u napuštene kasarne i mobilne kućice postvljene blizu granice i daleko od naselja, rekao je Borisov i dodao da će oni biti "proterani što je pre moguće".

Kamp Harmanli od iduće godine će primati samo sirijske porodice, rekao je Borisov tokom susreta sa stanovnicima grada koji su tražili da se kamp zatvori.

Prema poslednjoj proceni policije u neredima je povredjeno 29 policajaca i 20 migranata.

Policija u Bugarskoj saopštila je danas da je privela 400 migranata posle sukoba sa policijom u kampu Harmanli, kao i da je 15 migranata uhapšeno zbog uništavanja imovine.

Borisov je rekao da će pet privedenih migranata odmah biti deportovano kao pretnja za nacionalnu bezbednost, a da će ostali biti zatvoreni u prihvatne centre.

Premijer je kao glavnog organizatora nereda imenovao jednog Avganistanca koji je proteran iz Nemačke posle provedenog vremena u zatvoru. On je uhapšen i odmah će biti proteran, rekao je Borisov.

Po zvaničnim procenama oko 13.000 migranata, od čega su polovina Avganistanci, trenutno je blokirano u Bugarskoj posle jačanja graničnih kontrola u ostalom delu EU. Više desetina hiljada migranta blokirano je u Grčkoj i u Italiji, takodje zemljama na ulasku u EU.

XS
SM
MD
LG