Dostupni linkovi

Premijer Malte: EU ne blefira o uslovima Bregzita


Džozef Muskat
Džozef Muskat

Lideri Evropske unije ne "blefiraju" kada kažu da će Velika Britanija ostati bez pristupa jedinstvenom tržištu kada izađe iz Unije, ako ne dozvoli slobodno kretanje ljudi, izjavio je premijer Malte Džozef Muskat.

Predsednik Malte, koja u januaru preuzima predsedavanje EU, izjavio je za BBC da je to "zaista i istinski stav" Unije i da ne vidi da će se to promeniti.

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je ranije da će pravna procedura izlaska iz EU početi do marta, ali Muskat je rekao da bi pregovori o detaljima "novog odnosa" mogli da budu odloženi.

Muskat je rekao da, kada se London pozove na član 50 Lisabonskog sporazuma, Velika Britanija i EU prvo moraju da se dogovore o detaljima kao što je račun koji moraju da plate pre izlaska, da odluče šta će se desiti s granicom između Velike Britanije i Republike Irske i unutrašnjim aranžmanima kao što je bezbednost.

Upitan o mogućnosti da Velika Britanija ostane deo jedinstvenog tržišta i da istovremeno ograniči slobodu kretanja državljana EU, Muskat je rekao da se to neće destiti.

"Svi mi smo bili prilično jasni u svom pristupu da želimo fer dogovor za Veliku Britaniju, ali takva vrsta fer dogovora ne može da se prevede u superioran dogovor", rekao je Muskat za BBC.

Premijer Malte je rekao da "zna da apsolutno nema blefiranja s evropske strane" i da na sastancima Evropskog saveta kojima je on prisustvovao nije bilo reči da će "početi s tim stavom, a da će ga onda omekšati".

XS
SM
MD
LG