Dostupni linkovi

Brisel: Potpisan sporazum Sporazum o učešću Kosova u programima EU


Sporazum potpisali Enver Hodžaj i Federika Mogerini
Sporazum potpisali Enver Hodžaj i Federika Mogerini

U Briselu je danas potpisan Sporazum o učešću Kosova u programima Evropske unije (EU), što je drugi ugovorni sporazum između Kosova i EU, nakon Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tim povodom, u sedištu EU danas boravi delegacija Kosova na čelu sa premijerom, Isom Mustafom, a u sklopu održavanja prvog sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU – Kosovo kojim predsedava Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, Federika Mogerini, saopšteno je iz ureda premijera.

Ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj ocenio je da je potpisani Sporazum od izuzetne važnosti, jer će omogućiti Kosovu pristup konkretnim projektima za koje mogu da konkurišu privatan i javni sektor, civilno društvo, akademske institucije i sami građani Kosova.

"Programi imaju različiti obim delovanja kao što su istraživanje, inovacije, energetika, transport, zdravstvo, kultura, obrazovanje, sport, omladina, razvoj poduzetništva, zaštita ambijenta, zapošljavanje, socijalne politike i dr.", saopštio je Hodžaj.

U sastavu kosovske delegacije su i ministri spoljnih poslova, ekonomije, unutrašnjih poslova, trgovine i industrije, kao i obrazovanja.

Na današnjem sastanku je bilo reči i o dosadašnjem sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i drugim važnim procesima i zbivanjima na Kosovu i u odnosu na evropske integracije.

XS
SM
MD
LG