Dostupni linkovi

Bugarska: Pritvoreno 400 migranata zbog sukoba u izbegličkom kampu


Policija u izbegličkom kampu
Policija u izbegličkom kampu

Najmanje 24 povređena policajca i 400 uhapšenih migranata - rezultat je sukoba izbeglica i policije u najvećem migrantskom kampu Harmanli u Bugarskoj, na granici sa Turskom, saopštili su zvaničnici.

U sukobima je učestvovalo oko 1.500 migranata, a zbog ovog događaja premijer Bojko Borisov je otkazao planiranu posetu Mađarskoj.

Borisov je rekao da će migranti biti prebačeni u kamp zatvorenog tipa i da se nada da će sledećeg meseca početi neke od njih da isporučuju Avganistanu, zemlji njihovog porekla.

Posle sukoba, uhapšeno je više od 400 tražilaca azila, preneo je Rojters, navodeći da je policija koristila gumene metke i vodene topove da umiri nerede.

"Na osnovu sporazuma između EU i Avganistana, tražili smo avion kojim će početkom decembra biti sproveden proces ekstradicije. Svi oni koji su se nasilno ponašali biće prebačeni u kampove zatvorenog tipa", rekao je Borisov novinarima.

Migranti, većinom Avganistanci, zapalili su automobilske gume i zasuli kamenicama oko 250 policajaca - pripadnika žandarmerije, kao i vatrogasce.

Portparolka lokalne policijske uprave Nina Nikolova je rekla da su migranti to uradili u znak protesta što je ove nedelje uveden karantin.

Takođe, manja grupa meštana je, noseći nacionalne zastave, zahtevala zatvaranje kampa.

U kampu je oko 3.000 migranata, dok je u Bugarskoj ukupno oko 13.000 migranata, uglavnom iz Avganistana.

XS
SM
MD
LG