Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predsjednik Kipra spreman za nastavak pregovora


S lijeva nadesno: Mustafa Akinci (lider kiparskih Turaka), Ban Ki-moon (tadašnji generalni sekretar UN-a) i Nicos Anastasiades (predsjednik Kipra), Mont Pelerin, 7. novembar 2016.

Kiparski predsjednik Nicos Anastasiades izjavio je da je spreman za nastavak pregovora o ujedinjenju etnički podjeljenog ostrva koji su prekinuti ranije ove sedmice pošto su zapali u ćorsokak dovodeći u pitanje 18 mjeseci star mirovni proces.

On je, međutim, dodao da dalji pregovori sa liderom kiparskih Turaka Mustafom Akincijem moraju ostati fokusirani na to koliko bi teritorije kontrolisala svaka strana u eventualnoj federaciji prije nego što razgovori mogu da pređu u finalnu fazu, prenosi AP.

Anastasiades je juče rekao da su on i Akinci postigli napredak tokom dva dana intenzivnih pregovora koje podržavaju UN u švajcarskom mjestu Mont Pelerin.

Pregovori su, međutim, zapeli prije dva dana zbog neslaganja kiparskih Turaka u vezi broja kiparskih Grka koji bi imali pravo da traže povraćaj imovine na osnovu novih federalnih granica.

Kipar je podjeljen 1974. godine na turski i grčki dio. Pregovori o ponovnom ujedinjenju se s prekidima vode decenijama uz pomoć UN.

XS
SM
MD
LG