Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stoltenberg: Neprihvatljivo miješanje u odluke Crne Gore


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na press konferenciji sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 23. novembra 2016.

Miješanje u izborni proces u bilo kojoj suverenoj državi je apsolutno neprihvatljivo, poručio je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, i pozdravio istragu koja je, povodom dešavanja 16. oktobra, otvorena u Crnoj Gori i Srbiji.

Stoltenberg je, upitan da li je Rusija time što se dešavalo u Crnoj Gori željela da utiče na put Crne Gore u NATO, rekao da svaka država ima pravo da odluči o svom putu i kog bezbjednosnog okvira želi da bude dio.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon sastanka sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem, rekao da je Crna Gora kroz demokratski proces odlučila da želi da bude dio NATO-a, podsjećajući da je u toku ratifikacija Protokola o pristupanju Crne Gore Aliajnsi.

Prema njegovim riječima, to je odluka koju Crna Gora treba da donese, uz 28 članica Alijanse.

„Niko drugi nema pravo da se miješa ili da pokuša da se miješa u donošenje odluke 28 članica i Crne Gore. Na nama je da odlučimo i mi smo odlučili da pozovemo Crnu Goru. Svako miješanje u taj proces je nešto što ne prihvatamo i svako miješanje u izbore u bilo kojoj suverenoj državi je apsolutno neprihvatljivo“, kazao je Stoltenberg.

On je pozdravio otvorenu istragu u Crnoj Gori i Srbiji u vezi sa „pokušajem miješanja u Crnoj Gori“. „Nije na meni da sudim, već istraga treba da otkrije činjenice i odgovorne“.

„Vidjeli smo da je Crna Gora ojačala svoje bezbjednosne i demokratske institucije, kao dio reformi ka NATO-u. Pozdravljam to i radujem se pridruživanju Crne Gore Alijansi“, rekao je Stoltenberg.

Vučić je poručio da je Srbija svoj posao obavila na odgovoran i profesionalan način i dostavila sve dokaze i važne podatke do kojih je došla, kao i „lice koje pruža najveći broj informacija o svemu onome što se spremalo za Crnu Goru“.

„To za nas svakako nije bila laka situacija, ni za mene lično, jer sam u prvom momentu reagovao drugačije, ali ne pada mi na pamet da učestvujem na bilo koji način, makar u prećutkivanju izvršenja najtežih krivičnih djela, časni i dogovorni ljudi ne smiju to da rade. Ponašali smo se kao država veoma odgovorno“, rekao je premijer Srbije.

Vučić je rekao da će tu vrstu saradnje sa tužilaštvom i drugim organima Crne Gore nastaviti.

„Srbija nije i nikada neće biti poligon na kom će se pripremati izvršenje krivičnih djela u drugoj zemlji“, poručio je on.

XS
SM
MD
LG