Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Plenković: HDZ želi otvoren i principijelan dijalog sa Srbijom


Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da je njegova Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) bila uzdržana u glasanju o prijemu Srpske napredne stranke (SNS) u Evropsku narodnu partiju (EPP) "jer želi da bude vlada koja želi da rješava probleme sa Srbijom" i da sa njom vodi otvoren, jasan i principijelan dijalog.

"Činjenica da je danas 2016. i da je EPP najveća politička snaga u Evropi, da je SNS, na čijem je čelu sadašnji predsednik vlade Aleksandar Vučić od 2013. podnijela zahtjev za dobijanje statusa u okviru EPP-a i da se o tome odlučivalo proteklih nekoliko godina u detaljnom procesu u kojem su temeljno analizirani njihov program, statut i ciljevi", rekao je Plenković u Saboru na pitanje zašto HDZ nije glasao protiv prijema SNS u EPP.

On je podsjetio da je HDZ po pitanju prijema SNS u EPP bio uzdržan i u maju i u novembru.

"Bili smo jedina politička snaga koja je imala takav stav, gdje smo rekli da Srbija u procesu pristupanja EU mora riješiti niz rezidualnih pitanja iz razdoblja velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku", dodao je.

Plenković je rekao da je "HDZ bio uzdržan jer želi da bude vlada koja želi da riješi probleme sa Srbijom, koja će imati dijalog otvoren, jasan, principijelan, čvrsto na crti hrvatskih nacionalnih intresa, ali dijalog koji može realizovati kvalitetnije s ovakvim stavom nego da je bila i protiv".

SNS je 15. novembra primljena kao pridružena članica u Evropsku narodnu partiju (EPP).

XS
SM
MD
LG