Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bijela kuća: Obama uručio Predsjedničke medalje slobode


NBA zvijezda Kareem Abdul-Jabbar i Barack Obama sa dodjele Predsjedničke medalje slobode, Bijela kuća

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama u utorak je u Bijeloj kući uručio Predsjedničke medalje slobode, najviša civilna odlikovanja u SAD-u, pojedincima koji su značajno doprinijeli nacionalnim interesima, miru u svijetu te kulturnim i drugim javnim ili privatnim poduhvatima.

Obama je posljednji put tokom svog drugog predsjedničkog mandata dijelio odlikovanja. Ovoga puta ovo veliko priznanje dobila je 21 osoba. Obama je inače rekorder po broju dodijeljenih predsjedničkih medalja slobode sa 114. Iza njega su predsjednici Reagan i Clinton s po 86 dodijeljenih počasti, prenosi Hina.

Ovogodišnji dobitnici medalje su košarkaši Kareem Abdul-Jabbar i Michael Jordan, filantropi Bill i Melinda Gates, glumci Robert De Niro, Tom Hanks, Robert Redford i Cicely Tyson, muzičariDiana Ross i Bruce Springsteen, aktivistica Elouise Cobell, komičarka Ellen DeGeneres, fizičar Richard Garwin, arhitekt Frank Gehry, matematičarka Margaret H. Hamilton, kompjuterska programerka Grace Hopper, umjetnica Maya Lin, producent emisije Saturday Night Live Lorne Michaels, predsjednik koledža Miami Dade Eduardo Padron, radijski spiker Vin Scully i političar Newt Minow.

"Svako od njih me dirnuo na snažan i poseban način. Sve su ovo ljudi koji su mi pomogli da budem čovjek kakav sam danas, a da toga nisu ni svjesni," kazao je Obama.

Kad je stavio medalju oko vrata legendarnog košarkaša Michaela Jordana, predsjednik Obama, strastveni ljubitelj košarke, smiješio se kao 10-godišnjak.

"Kada razmišljate o ovim nevjerojatnim ljudima, shvatite to je ono što nas čini najvećim narodom na zemlji," dodao je.

Obama je istaknuo i hrabrost komičarke Ellen DeGeneres koja je gotovo prije 20 godina javno priznala da je lezbijka.

"Lako je sada zaboraviti koliko je hrabrosti tada trebalo za izaći iz ormara prije gotovo 20 godina. Kakav je to teret bio, riskirati cijelu karijeru zbog toga," dodao je Obama, a Ellen DeGeneres je u tom trenutku zaplakala.

XS
SM
MD
LG