Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Frljićevo 'Naše nasilje i vaše nasilje' premijerno izvedeno u Rijeci


Sa izvođenja predstave na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS, Sarajevo, 2016.

Autorska predstava redatelja Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje", nakon niza nastupa na europskim kazališnim festivalima, premijerno je sinoć izvedena na sceni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u Rijeci.

Predstava je nastala u međunarodnoj koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Ivana pl. Zajca, HAU Hebbel am Ufer iz Njemačke, Wiener Festwochen iz Austrije, Slovenskog mladinskog gledališča iz Slovenije, Kunstfest Weimar iz Njemačke, Zurcher Theater Spektakel iz Švicarske i Internacionalnog teatarskog festivala MESS iz BiH.

Ova govori o aktualnoj globalnoj političkoj i društvenoj situaciji, o migrantskoj krizi, islamističkom terorizmu te stanju na Bliskom istoku, tumačeći da je to posljedica odnosa Europe i SAD prema ovom području, kolonijalizma i žeđi za naftom.

Redatelja Olivera Frljića nije bilo na predstavi, niti na tribini priređenoj nakon predstave, a službeno obrazloženje je da nije mogao doći zbog akutnog gihta. Dramaturg predstave Marin Blažević ali i obnašatelj dužnosti intendanta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, stoga je kazao da ne može odgovarati na sva pitanja vezana uz predstavu, s obzirom na to da je to Frljićev autorski projekt i nisu zajedno odlučivali o svim njenim elementima.

Istaknuo je da je njegovo mišljenje da se trebalo odustati od te predstave u jednom trenutku, ali ne zato što prikazuje ili se bavi nečim što se ne bi smjelo prikazivati nego zato što je, po njemu trebala biti dosljednija sebi svojom odlučnošću i radikalnošću. Vrijednost predstave je više u hrabrosti i beskompromisnosti izvođača te njihovom utjelovljenju problema nego u tome o čemu predstava govori, rekao je Blažević.

Na pitanje iz publike zbog čega se odlučilo koristiti zastave koje nisu hrvatske službene državne, dok je u svim zemljama u kojima se predstava igrala prije tako bilo, te je li to rezultat prijetnji tužbama, nije dat jednoznačan odgovor.

Glumica Mišković je pročitala tekst objašnjenja koji joj je poslao Frljić, a u kojem on navodi da je tom odlukom htio doskočiti mogućim prijavama, ujedno se referirajući na to da je u Hrvatskoj od devedesetih godina provođena fašizacija zemlje. Glumci su potvrdili da je tijekom dana bilo polemike oko toga koju zastavu koristiti, a Blažević je naveo da je hrvatska državna zastava kao jak simbol već dovoljno korištena u riječkome HNK.

Nije zabilježen nijedan incident, ni prije, ni za vrijeme, ni poslije predstave. Tek se prije predstave okupilo desetak hrvatskih veterana u mirnom prosvjedu, no oni nisu ulazili u zgradu Hrvatskog kulturnog doma.

XS
SM
MD
LG