Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Thaçi odlikovao preko 100 osoba u Makedoniji


Hashim Thaçi, predsednik Kosova

Predsednik Republike Kosova, Hashim Thaçi, je odlikovao danas preko 100 osoba iz Makedonije zbog njihovih zasluga na različitim poljima u unapređenju Albanaca, ali i za njihovu saradnju sa susednim narodima.

Thaçi je naglasio da je ponosan što se ova odlikovanja dodeljuju na pragu 108. godišnjice osnivanja današnjeg albanskog alfabeta na Kongresu u Bitolju.

„Danas sam srećan i privilegovan što se nalazim među vama. Pre 108 godina Albanca, dok još uvek nisu bili nezavisni, odlučili su da narodu daju jasnu političku, istorijsku, kulturnu i civilizacijsku orijentaciju. Oni su odabrali latinski alfabet iako su tada još uvek bili deo Otomanskog carstva, odlučili su da budu uz Zapad“, dodao je on.

Predsednik je rekao da su tada, muškarci i žene, patriote i intelektualci iz svih predela u kojima se govorio ovaj stari indoevropski jezik, odlučili da ga standardizuju zapadnjačkim i evropskim alfabetom. Prema njemu, orijentacija prema zapadnjačkoj budućnosti, koja je odabrana hrabro i pametno od strane naših prethodnika, na sreću nas i sada drži i nadahnjuje.

„Tako je to bilo i 90 godina nakon Kongresa o alfabetu, kada je Kosovo odabralo jasan i bolan put, ali ponosno ratujući za očuvanje njegovog postojanja“, rekao je predsednik Thaçi.

On je rekao da će se ubrzo navršiti 8 godina od kada je Kosovo proglasilo njegovu nezavisnost, i ovo veliko i zajedničko dostignuće nije bilo lako i jednostavno. Prema njemu, to su bili konstantni pokušaji ljudi koji su želeli slobodu iz čitavih generacija.

Predsednik Thaçi je rekao da je u prošlom milenijumu Kosovo postiglo da stvori političko- vojnu organizaciju, koja je najuspešnija organizacija XX veka, najbitniji nacionalni projekat- Oslobodilačku vojsku Kosova.

Oslobodilačka vojska Kosova, je prema njemu, zahvaljujući upravo jasnoj zapadnjačkoj orijentaciji, postigla zasluženu podršku sa Zapada i postala je osnov slobode, oslobođenja i nezavisnosti Kosova.

Pred više od 100 ličnosti u Makedoniji, on je rekao da ovo veliko postignuće "ne bi uopšte bilo moguće bez vas, bez žrtve i vaše neštedljive bratske pomoći".

„Današnja ceremonija dodele zasluga i medalja od najviše institucije Republike Kosova, zapravo je samo obeležavanje ovog sećanja zahvalnosti. Današnja ceremonija je znak zahvalnosti borcima u vojnicima koji su dali živote u bitkama pravične borbe Oslobodilačke vojske Kosova, za one koji su se borili i koji su pružali otpor u njenim redovima“, dodao je on.

Predsednik Kosova se zahvalio i onima koji su mnoge godine proveli u jugoslovenskim zatvorima tražeći slobodu, emancipaciju i prava za Albance gde god se oni nalazili. On je rekao da je zahvalnost političkim aktivistima koji su na vreme imali potrebnu viziju, smisao i spremnost da se orijentišu prema zaštiti nacionalnih interesa.

XS
SM
MD
LG