Dostupni linkovi

USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg ministra Kalmete


Zagreb, trg Bana Jelačića, ilustracija
Zagreb, trg Bana Jelačića, ilustracija

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) podigla je optužnicu protiv bivšeg ministra mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Božidara Kalmete zbog sumnje da je tokom 2007. i 2008. godine dogovorio produkciju filma "Saobraćajna renesansa Hrvatske" i tako oštetio resorno ministarstvo za 612.159 kuna (81.539 eura).

Uskok je podigao optužnicu protiv Kalmete zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja.

"Sumnja se da je Kalmeta sa ovlaštenom osobom Trgovačkog društva `Fimi medija` dogovorio produkciju filma `Saobraćajna renesansa Hrvatske` bez procesa javne nabavke", navode iz USKOK-a.

"Fimi medija", u skladu sa dogovorom, ispostavila je 21. aprila 2008. godine Ministarstvu mora, saobraćaja i infrastrukture račun u iznosu od 612.159 kuna (oko 81.356 eura), ali resorno ministarstvo nije moglo da ga plati zbog nepostojanja potrebne dokumentacije.

Kalmeta je zatim sa ovlaštenom osobom "Fimi medije" dogovorio sačinjavanje potrebne dokumentacije, nakon čega je ovo trgovačko društvo sačinilo ponudu na kojoj je kao datum izrade naznačen 15. februar 2008. godine.

Osumnjičeni je u ime Ministarstva potpisao i Ugovor o poslovnoj saradnji u oblasti tržišne komunikacije, na kojem je kao datum potpisivanja naveden 12. mart 2008. godine.

Na osnovu ove dokumentacije, 8. septembra plaćan je račun koji je dostavljen resornom ministarstvu.

Zagrebački županijski sud potvrdio je 10. novembra cijelu optužnicu protiv bivšeg HDZ-ovog ministra mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske, kao i ostalih u okviru takozvanog HAC-ovog kraka "afere Remorker".

Sumnja se da je Kalmeta, koji je gradonačelnik Zadra, podijelio sa saradnicima više od 15 miliona kuna (1.998.000 eura) i 850.000 eura iz javnih preduzeća za održavanje i izgradnju puteva.

XS
SM
MD
LG