Dostupni linkovi

Orban u Nišu: Podrška Srbiji u zaustavljanju migracione krize


Viktor Orban i Aleksandar Vučić
Viktor Orban i Aleksandar Vučić

Mađarska će podržati Srbiju u pokušaju da „zaustavi migracionu krizu“, izjavio je u ponedeljak premijer te zemlje Viktor Orban u Nišu.

On je nakon zajedničke sednice vlada Mađarske i Srbije istakao da je stabilnost Srbije od ključnog značaja za stabilnost cele centralne Evrope.

"To je i u našem interesu, i zato ćemo uvek podržati sve korake protiv terorizma i za očuvanje sigurne bezbednosne situacije u Srbiji. Podržaćemo i sve korake Srbije koji će pokušati da zaustave migracionu krizu", rekao je Orban.

Podsetimo, Mađarska je polovinom prošle godine na svojoj južnoj granici podigla ogradu kako bi sprečila ulazak izbeglica i migranata u tu zemlju.

Čelnici Srbije više puta su ponovili da neće slediti primer severnog suseda, ali su poslednjih meseci na granice sa Bugarskom i Makedonijom poslati pripadnici vojske i policije.

Analize u Mađarskoj pokazuju da je pred Srbijom stoji veliki razvoj, te da to otvara mogućnosti inostranim investitorima, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban, nakom zajedničke sednice.

"U Mađarskoj poslednjih godina imamo nagomilan ozbiljan kapital, koji bismo želeli da investiramo u Srbiju. Ne samo u oblasti glavnog grada, već i u drugim oblastima, i da sa južnim delom Srbije izgradimo razvijene ekonomske odnose", rekao je Orban.

Osim investicija i stabilnosti, jedna od tema razgovora bili su i infrastrukturni projekti. Vučić i Orban su uoči sednice vlada obišli novu deonicu na istočnom kraku Koridora 10, na deonici Prosek - Bancarevo.

„Mi time povezujemo i Budimpeštu sa Sofijom i Istanbulom na najbrži mogući način. U budućnosti će za sedam do osam sati biti moguće da bez problema dođete od Budimpešte do Istanbula, što u mnogome ojačava ekonomske potencijale Mađarske, a o Srbiji da i ne govorim“, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je upoznao Orbana i sa aktuelnim radovima na Koridoru 11, koji je važan za povezivanje Srbije sa Crnom Gorom, ali i planiranom izgradnjom auto-puta Niš–Priština.

"Tako da svi putevi vode kroz Niš, koji postaje regionalni centar i značajna raskrsnica puteva", rekao je premijer.

Ovo je treća zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske.

XS
SM
MD
LG