Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ero: Francuska osuđuje strategiju totalnog rata u Siriji


Strategija totalnog rata samo doprinosi podeli Sirije i jačanju Islamske države: Žan-Mark Ero

Šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero osudio je u nedelju vazdušne napade sirijskih snaga na Alep i "stategiju totalnog rata koju sprovode Moskva i vlada u Damasku" i pozvao međunarodnu zajednicu da "spreči masakr".

"Snažno osuđujem vazdušne i artiljerijske napade na Alep, gde oko 300.000 ljudi živi pod opsadom i bez hrane, lekova i medicinske pomoći", rekao je Ero novinarima tokom posete Kataru, gde se sastao sa šefom sirijskog opozicionog Visokog pregovaračkog komiteta Rijadom Hidžabom.

Ero i Hidžab su izrazili zabrinutost zbog intenziviranja rata koji, kako su naveli, vlada u Damasku vodi uz podršku Rusije.

"Ta strategija, odnosno strateška greška, samo doprinosi podeli Sirije i jačanju Islamske države", naveo je Ero i pozvao međunarodnu zajednicu da "reaguje u cilju sprečavanja masakra".

Ero je dodao da će Francuska "preduzeti sve potrebne mere da podrži inicijativu usmerenu ka zaustavljanju rata i obnavljanju mirovnih pregovora.

Ruske snage, koje više od godinu dana intervenišu u Siriji u znak podrške sirijskoj vojsci, trenutno ne učestvuju u bombardovanju istočnih delova Alepa koje kontrolišu pobunjenici, već su od utorka fokusirane na napade na susednu provinciju Idlib pod kontrolom pobunjenika i džihadista.

Specijalni izvestilac UN za Siriju Stafan de Mistura doputovao je u nedelju u Damask, gde će razgovarati sa zvaničnicima vlade.

U bombardovanju pobunjeničkih delova Alepa u poslednjih nedelju dana poginulo je više od 100 ljudi.

XS
SM
MD
LG