Dostupni linkovi

Cucić: Imamo dovoljno kapaciteta i sredstava za zbrinjavanje migranata


Izbeglica u starom hangaru u Beogradu
Izbeglica u starom hangaru u Beogradu

Srbija ima dovoljno kapaciteta i sredstava za zbrinjavanje migranata tokom predstojećih zimskih meseci, ali problem predstavlja oko 1.500 ljudi koji ne žele da se registruju i budu smešteni u nekim od prihvatnih centara, izjavio je republički komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

"Imamo kapacitete, imamo energente i dovoljno para za hranu do aprila. Ne očekujem veće probleme tokom zime", kazao je Cucić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima problem je oko 1.500 migranata koji uglavnom borave u Beogradu u parku kod Autobuske stanice ili u improvizovanim skloništima, oni nisu registrovani i uglavnom potiču iz zemalja i pripadaju kategorijama koje nijedna zemja EU ne želi da primi.

"Problem je beogradski park i mladi momci koji pripadaju kategorijama i nacijama koje Evropa nikako ne želi da primi, njihov broj se povećava", kazao je Cucić i dodao da je reč o uglavnom ekonomskim migrantima iz zemalja koje nisu zahvaćene ratnim sukobima.

Napomenuo je i da bi ta situacija mogla da bude rešena za svega nekoliko sati, ali da Srbija ne želi da primenjuje silu prema "toj muci i bedi".

Neregistrovane migrante Cucić je pozvao da se prijave i smeste se u neki od prihvatnih centara Komesarijata za izbeglice i migracije.

On je pojasnio da Mađarska mesečno preko svoje granice pusti oko 400 migranata i da samo oni koji se prijave imaju šansu da se nađu na tim spiskovima.

"Savetujem im da idu u neki od naših centara, to je jedini način da dodju na listu, ako i ne budu stavljeni na nju bar ćete znati na čemu su", kazao je Cucić i dodao da će u Evropsku uniju najlakše ući porodice, dok je za samce otežana prohodnost.

On je kritikovao pojedine organizacije koje, kako je ocenio, obmanjuju migrante, pa ih pogrešno i protiv njihovog interesa savetuju da je bolje da se ne prijave, pa čak rizikuju i odlazak u zatvor zbog ilegalnog boravka u zemlji.

Za one migrante koje Evropska unija definitivno ne bude htela komesar vidi dva moguća rešenja - ili da se u dogovoru sa EU postignu i sprovode sporazumi o readmisiji u zemlje porekla, ili da se vraćaju u susedne zemlje iz kojih su ušli na teritoriju Srbije.

Ipak, ovo drugo rešenje Cucić je opisao kao "igranku", pošto bi migranti, prema njegovoj proceni ponovo pokušavali da se domognu željenih destinacija u EU.

Prema rečma komesara, oko 100 migranata podnelo je zahtev za azil u Srbiji i oni uglavnom saradjuju sa Komesarijatom i rade kao prevodioci.

"To su sve jako dobra deca iz dobrih porodica, ne bismo se postideli kada bi oni ostali ovde", kazao je Cucić.

Kako je naveo u poslednjih nekoliko meseci nema drastičnih promena kada je reč o broju migranata koji borave u Srbiji, i ta cifra se kreće oko 6000 do 6.500.

Komesar je najavio i da bi u narednih nekoliko nedelja trebalo da budu prošireni smeštajni kapaciteti za još oko 1.000 kreveta.

XS
SM
MD
LG