Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tahiri: Prekid dijaloga Priština - Beograd kraj evropskog puta Srbije


Zvaničnici Srbije bi trebalo sa rezervom da gledaju na stavove Tomislava Nikolića: Edita Tahiri

Ministarka za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri danas je izjavila da bi prekidanje dijaloga Beograda i Prištine značilo i prekid evropskog puta Srbije.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će Srbija prekinuti dijalog sa Kosovom ukoliko Kosovo bude primljeno u UNESCO, Tahiri je rekla da bi takva odluka za Srbiju značila kraj puta ka učlanjenju u EU.

"Ako Srbija misli da prekine razgovore u Briselu posle učlanjenja Kosova u UNESCO, onda će zaustaviti sebi put ka EU. To za Nikolića nije problem jer sve što vidi je Rusija, jer ima naopak pogled na spoljnu politiku", rekla je Tahiri za portal Indeksonline.

Prema njenim rečima, zvaničnici Srbije bi trebalo sa rezervom da gledaju na stavove predsednika Srbije.

"Oni to treba da gledaju sa rezervom i da pojasne da li stvarno žele evropsku integraciju za koju je osnovni uslov dijalog iz Brisela o dobrosusedskim odnosima", rekla je Tahiri.

Nikolić je za današnje izdanje lista "Politika" rekao da će, u slučaju da Kosovo na Generalnoj skupštini UNESCO-a postane članica te agencije UN, predložiti da Srbija prekine razgovore s Prištinom.

XS
SM
MD
LG