Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nikolić očekuje "otvoreni udar" EU da Srbija prizna Kosovo


Russia -- Serbian President Tomislav Nikolic speaks at the opening ceremony of the Consulate General of Serbia in St. Petersburg, October 12, 2016

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Beogradu da će neke evropske institucija vršiti "otvoreni udar da Srbija prihvati da je Kosovo država".

"Imaćemo izgleda od nekih evropskih institucija otvoreni udar na pokrajinu Kosovo i Metohiju da nekako shvatimo i prihvatimo da je to država", rekao je Nikolić novinarima posle otvaranja izložbe povodom 175 godina od osnivanja Srpske akademije nauka i umetnosti.

Upitan kakav je problem juče imao sa šeficom Euleksa Aleksandrom Papadopulu, Nikolić je kazao da ona nije želela da nijedna njena reč sa sastanka bude citirana u saopštenju, a da on smatra da mediji moraju da budu obavešteni kada i o čemu on razgovara sa predstavnicima Euleksa.

"Ona nije rekla ništa što sa stanovišta njenog evropejstva ne bi smelo da se objavi u medijima. Tako da mi nije jasno zašto je stavila embargo na izjave", rekao je Nikolić i dodao da je Papodopulu pokazala "kako izgleda demokratija u organizacijama, kada misle da neka izjava neće da se svidi onima koji će tu istinu da pročitaju".

On je dodao da je njihov razgovor bio otvoren i da je izneo sve primedbe koje ima i da je on saradnicima rekao da se njena želja uvaži.

"Razgovor je bio iskren i otvoren i čak sam ja izneo sve primedbe koje, čini mi se sada, jedan predstavnik Srbije može da iznese o tome šta se sada dešava na Kosovu. Posebno primedbu kao odgovor na neku njenu tvrdnju, da ja razumem da oni uređuju stanje na Kosovu, ali ne razumem kako uređuju stanje na nazovi državi Kosovu", rekao je Nikolić i dodao da Euleks ni ne pokriva sever Kosova osim zatvorima i pritvorima.

XS
SM
MD
LG