Dostupni linkovi

Tači i Mustafa se protive zahtevima i ocenama u vezi sa korupcijom


Predsjednik Kosova Hašim Tači i premijer Isa Mustafa
Predsjednik Kosova Hašim Tači i premijer Isa Mustafa

Predsednik Kosova Hašim Tači i premijer Isa Mustafa nisu su složili da se liberalizacija viza za Kosovo, pored ratifikacije demarkacije sa Crnom Gorom, uslovi i borbom protiv korupcije.

Oni se takodje ne slažu sa medjunarodnim ocenama da je na Kosovu prisutan visok stepen korupcije.

O ovome je danas bilo reči na sastanku Nacionalnog saveta za borbu protiv korupcije kojim predsedava predsednik države.

Tači je tom prilikom ponovio njegov zahtev da se zakonski sankcioniše učešće pojedinaca na izborima koji su predmet gonjenja.

On je ocenio da je Kosovo učinilo pozitivne korake u borbi protiv kriminala i korupcije, te je kritikovao EU zbog uslovljavanja Kosova, dodajući da je Kosovo postiglo mnogo više od država koje su sada već liberalizovane.

"Nepravedan pristup EU prema Kosovu onemogućava slobodno kretanje građana. Svako dalje uslovljavanje liberalizacije oštetiće kredibilitet EU na Kosovu", kazao je on.

Premijer Mustafa je prokomentarisao i poslednji izveštaj Transparency Internationala, na osnovu kojeg je korupcija na Kosovu jedan od najvećih problema u zemlji. Ti izveštaji se uglavnom baziraju na percepciji građana.

Mustafa je rekao da se treba napraviti razlika između percepcija građana i borbe protiv korupcije koju vode odgovorni organi.

Današnjoj raspravi prisustvovali su i strani diplomati. Američki ambasador Greg Delavi kazao je da je uočio prve korake borbe protiv korupcije s obzirom da se u poslednje vreme vrše istrage i protiv visokih zvaničnika.

Državni tužilac Aleksandar Ljumezi izjavio je da je tokom protekle godine konfiskovana ili zamrznuta imovina u vrednosti od 58-68 miliona eura.

XS
SM
MD
LG