Dostupni linkovi

Ivanić: Što pre trilateralni sastanak SRB, HR, BiH


Mladen Ivanić, predsedavjući predsedništva BiH
Mladen Ivanić, predsedavjući predsedništva BiH

Novoizabrani predsedavajući Predsedništvu BiH Mladen Ivanić smatra da bi bilo dobro da se u relativno kratkom roku organizuje trilateralni sastanak predsednika i premijera Srbije, Hrvatske i BiH, posvećen, pre svega, relaksaciji političkih odnosa.

"Takav sastanak bi bio nužan i potreban i dao bi izuzetno pozitivne rezultate, ne za svaku zemlju pojedinačno, nego za region u celini", naveo je Ivanić za Tanjug, nakon što je juče od Bakira Izetbegovića preuzeo funkciju predsedavajućeg kolektivnog šefa države, koju će, po načelu rotacije, obavljati osam meseci.

Ivanić kaže da su odnosi BiH i Srbije na nepotrebno nižem nivou od onih na kojem bi trebalo da budu, ali ističe da je ključ tog odnosa kod bošnjačkih političkih lidera, koji, navodi, moraju napraviti odlučujući korak.

Kaže da su odnosi Srbije i BiH opterećeni napadom na Aleksandra Vučića prošle godine u Srebrenici i otkazivanjem posete Tomislavu Nikoliću zbog privođenja ratnog komandanta Nasera Orića.

"To su dva događaja koja su opteretila odnose, a koja su uslovljena pre svega lošom reakcijom bošnjačke političke elite", naveo je Ivanić.

Ivanić kaže da on i hrvatski član Predsedništva BiH Mladen Čović imaju vrlo korektne, čak izvanredne odnose sa rukovodstvom Srbije, ali da odnosi Izetbegovića i rukovodstva Srbije nisu dobri i da će bošnjački član Predsedništva morati da napravi značajan pomak.

Navodi da u zadnje vreme i odnosi sa Hrvatskom nisu baš dobri, ali da mu je drago što su u poslednje vreme hrvatski politički faktori smanjili stepen tenzije s kojom su istupali.

Navodeći da je u poslednjih godinu dana u BiH bilo dosta rasprave o prošlosti, sukobima i pitanjima o kojima ne može biti saglasnosti, Ivanić kaže da će nastojati da okrene politički život ka temama o kojima bi trebalo biti saglasnosti, a to je budućnost.

"Nastojaću da se bavimo evropskim integracijama, pokušajem afirmacije principa dogovaranja i kompromisa, umesto sukoba i svađa", kaže Ivanić.

XS
SM
MD
LG