Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Još jedna napeta noć u izbegličkom kampu na Hiosu


Zbog napada pobeglo oko 150 stanovnika kampa, uglavnom porodice: Izbeglice na Hiosu

Zapaljive bombe bačene su noćas u izbegličkom kampu na Hiosu, a dva dobrovoljca su napadnuta u drugoj uzastopnoj noći nereda na tom grčkom ostrvu, gde se nalazi veliki broj izbeglica, javila je danas grčka novinska agencija Ana.

Prema navodima agencije, zapaljive bombe uništile su dva štatora a zbog toga je iz kampa Suda koji se nalazi blizu glavnog grada na ostrvu, pobeglo oko 150 stanovnika, uglavnom porodice.

Grupa od oko 30 ljudi napala je blizu kampa dva dobrovoljca koji rade s izbeglicama, i oni su zbog povreda prebačeni u bolnicu, dodala je agencija.

Prema podacima više grčkih medija, aktivisti ekstremne desnice sproveli su operaciju odmazde i bacali veliko kamenje na šatore u kampu. Policija to nije potvrdila iako su preko društvenih mreža cirkulisale slike o incidentima.

Jedan zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime rekao je da ostrvo "ključa" i da "napetost raste" izmedju meštana i oko 4.000 migranata i izbeglica koji se tu nalaze.

Na tom ostrvu su neredi izbili u noći od srede na četvrtak nakon što su migranti iz kampa navodno provalili u prodavnicu alkoholnih pića i prodavnicu pirotehnike. Migranti su ispaljivali rakete s vatrometom na okolne kuće, a kada je došla policija gadjali su ih kamenicama.

Grčka policija saopštila je juče da je uhapsila 37 osoba nakon sukoba migranata, policije i lokalnih stanovnika, prenela je agencija AP.

Napetost traje mesecima na grčkim ostrvima u istočnom Egeju, koja se nalaze blizu turske obale Turske. Tu je od postizanja sporazuma EU-Turska o prekidu migrantske rute preko Egeja i dalje blokrano više od 16.000 izbeglica i migranata, a ima 7.450 raspološivih mesta.

XS
SM
MD
LG