Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lavrov i Keri o Ukrajini i Alepu


Sergej Lavrov i Džon Keri u Peruu

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je u četvrtak da je sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom razgovarao o Ukrajini i "svim aspektima" situacije u Alepu, uključujući ponovne vazdušne udare na taj sirijski grad ove nedelje, javlja danas Rojters.

Lavrov je u izjavi novinarima, posle razgovora koje je nasamo imao sa američkim kolegom tokom samita APEC-a u Peruu, porekao da je ruska vojska ove nedelje izvela vazdušne udare u Alepu.

"Naše i sirijske vazduhoplovne snage deluju samo u provincijama Idlib i Homs kako bi sprečile da pripadnici Islamske države (IDIL) iz iračkog Mosula pređu u Siriju", rekao je Lavrov.

On nije odgovorio na pitanje kakva je budućnost nuklearnog sporazuma sa Iranom, u čijem je postizanju Rusija posredovala, nakon što je Donald Tramp, koji je obećao da će ga poništiti, postao predsednik SAD.

U vazdušnim udarima i granatiranju Alepa, koji je u rukama pobunjenika, ubijene su desetine ljudi ove nedelje, tvrde posmatrači, podseća britanska agencija.

Rojters navodi da su vazdušni napadi, koji su nastavljeni u utorak posle četvoronedeljne pauze, deo šire eskalacije vojnih operacija sirijske vlade i njenih saveznika, uključujući Rusiju, na pobunjenike.

XS
SM
MD
LG