Dostupni linkovi

Obama i evropski lideri u petak o produženju sankcija Rusiji


Barack Obama
Barack Obama

Odlazeći predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barack Obama i evropski lideri razgovarat će u petak u Berlinu o produžetku sankcija Rusiji zbog intervencije u Ukrajini, ali i o uvođenju novih sankcija zbog bombardovanja Sirije, prenosi Reuters.

Kako se navodi, sastankom će predsjedavati njemačka kancelarka Angela Merkel, a prisutni će biti lideri Velike Britanije, Francuske, Italije i Španije.

Sastanak, zakazan za 18. novembar, organizovan je svega nedjelju dana nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD, a prema navodima njemačkih zvaničnika, plan je da se narednih sedmica produže sankcije Rusiji, koje ističu krajem januara.

Međutim, postoji zabrinutost da će Trump uraditi suprotno nakon inauguracije 20. januara, jer je ranije aludirao da će nastojati približiti se Rusiji.

Evropski lideri će do tada nastojati da razjasne situaciju sa Obamom.

"Nalazimo se u kritičnoj situaciji. Moramo da zaštitimo situaciju u kojoj Evropska unija ostaje pri sankcijama, a novi predsjednik želi da ih ukine", navode njemački zvaničnici.

Evropski zvaničnici strahuju da će Rusija iskoristiti vrijeme do inauguracije Trumpa da preduzme nove napade u Siriji i Ukrajini.

XS
SM
MD
LG