Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska ekonomija ponovo 'pod lupom' EK


Hrvatska je u grupi od 13 zemalja članica EU za koje je Evropska komisija utvrdila da je potrebno sprovesti dubinsku analizu kako bi se proverilo da li postoji opasnost od preteranih makroekonomskih neravnoteža.

Komisija je danas objavila Godišnji pregled rasta u EU, Izveštaj o mehanizmu upozorenja i Zajednički izveštaj o zapošljavanju, čime je započet novi ciklus Evropskog semestra, mehanizma za koordinaciju ekonomskih politika unutar EU kako bi se izbeglo ponavljanje finansijske i dužničke krize, prenosi agencija Hina.

Komisija je u Izveštaju o mehanizmu upozorenja utvrdila da će za 2017. biti potrebno da se sprovede dubinska analizu makroekonomskih neravnoteža za 13 zemalja članica - Hrvatsku, Bugarsku, Kipar, Finsku, Francusku, Nemačku, Irsku, Italiju, Holandiju, Portugaliju, Sloveniju, Španiju i Švedsku.

Rezultate te analizie Komisija će objaviti krajem februara sledeće godine.

Ovo je već četvrti put da se za Hrvatsku radi dubinska analiza.

U martu ove godine, EK je utvrdila da Hrvatska ima prekomerne makroekonomske neravnoteže, posebno zbog rizika povezanih s visokim nivoom javnog, korporativnog i spoljnog duga u kontekstu visoke nezaposlenosti.

Komisija je tada takođe zaključila da ne treba pokretati korektivni postupak protiv Hrvatske, ocenivši da je vladin program dovoljno ambiciozan za ispravljanje neravnoteža.

Ažurirani podaci pokazuju poboljšanje u većini područja, ali Hrvatska i dalje ima negativnu neto međunarodnu investicionu poziciju. Neto međunarodna investiciona pozicija je razlika između iznosa koji je inostranstvo investiralo u nekoj zemlji, i iznosa koji je ta zemlja investirala u inostranstvu, a koja se izražava u procentu BDP-a.

Komisija takođe navodi da je nivo hrvatskog javnog i privatnog duga vrlo visok, naročito korporativni dug.

XS
SM
MD
LG