Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izrael posle šestogodišnje krize šalje ambasadora u Tursku


Zastava Turske i Izraela

Izrael je danas imenovao ambasadora za Tursku, prvog posle krize nastale 2010. godine, kada su izraelski komandosi upali na turski brod koji je nosio pomoć Palestincima u pojasu Gaze, ubivši deset Turaka.

Ministarstvo spoljnih poslova imenovalo je Eitana Naeha (53) za novog izaslanika u Ankari. On je do sada bio u Ambasadi u Londonu, ranije je bio diplomata u Turskoj i smatra se specijalistom za tu zemlju.

Razmena ambasadora je deo sporazuma o pomirenju, postignutog juna ove godine.

Odnosi Turske i Izraela, nekad bliskih saveznika, počeli su da se pogoršavaju se od 2003. godine, kada je Redžep Tajip Edogan, čija partija ima korene u turskom islamskom pokretu, postao premijer.

Ti odnosi spali su na najniže grane posle izraelskog upada na turski brod "Mavi Marmara" koji je pokušao da probije blokadu pojasa Gaze.

Izrael i Egipat su uveli blokadu Gaze, pošto je islamski Hamas sredinom 2007. godine silom preuzeo vlast u njoj, pobedivši snage lojalne sekularnom umerenijem Fatahu.

Izrael i Turska su opozvali ambasadore godinu dana posle incidenta s turskim brodom u međunarodnim vodama Sredozemnog mora.

Za sada se ne zna kada će Turska imenovati ambasadora u Izraelu.

XS
SM
MD
LG