Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opozicioni načelnici u RS od vlade traže odgovor da li će sarađivati s njima


Ilustracija

Načelnici 19 opština i gradova u Republici Srpskoj, predstavnici Saveza za promene, danas su entitetskoj Vladi RS i ministrima uputili otvoreno pismo kojim ih pozivaju da iznesu svoj stav u vezi buduće saradnje sa opštinama u kojima na lokalnim izborima nije pobijedio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorda Dodika.

Načelnici opština iz opozicionog Saveza za promjene zatražili su danas od Vlade Republike Srpske da im odgovori da li će entitetska vlada i njeni ministri sarađivati sa njima i šta će i kada uraditi za gradove i opštine na čijem čelu su opozicioni predstavnici.

"Hoćete li vi, kao ministri, u skladu sa Ustavom i zakonima RS sarađivati sa 19 opština u kojima nije pobijedio SNSD? Šta ćete za naše opštine i gradove konkretno uraditi, pojedinačno, po resorima? I ako ćete uraditi, u kojem periodu?", navodi se u pismu opozicionih gradonačenika i načelnika načelnika Vladi RS.

Oni su ovo pismo uputili nakon što je objavljen video snimak sa stranačkog skupa SNSD-a na kojem predsjednik RS Milorad Dodik nalaže Vladi i ministrima da ne smiju sarađivati sa opštinama u kojoj je na vlasti opozicija.

U pismu se očekuje da se svi članovi Vlade RS pojedinačno izjasne o ovim pitanjima, kao i da najkasnije za deset dana bude organizovan zajednički sastanak.

"U protivnom, smatraćemo da ste kao odgovorni ljudi u ministarstvima u Vladi RS, koja je veoma bitna za funkcionisanje lokalnih zajednica, vi lično donijeli odluku o prekidu saradnje, te ćemo u skladu s tim preduzeti dalje korake", stoji u pismu.

Pismo je u ime 19 opština i gradova, među kojima su Doboj, Petrovo, Teslić, Lopare, Ugljevik, Gacko, Čajniče, Sokolac i drugi, potpisao gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

XS
SM
MD
LG