Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik planira zajedničku sjednicu vlada RS i FBiH u Srebrenici


Milorad Dodik u Srebrenici sa novim načelnikom Mladenom Grujičićem, 15. novembra 2016.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je nakon sastanka s načelnikom Opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem nove poslovne projekte u tom gradu na istoku BiH.

Dodik je poručio kako se ništa neće promijeniti u obilježavanju 11. jula te kako će projektima poboljšati život u Srebrenici za sve etničke grupe.

"Želim reći da je 11. juli datum kada se obilježava stradanje Bošnjaka i tu se ništa neće mijenjati", rekao je.

Predsjednik RS-a je kazao kako će se u narednim mjesecima napraviti opsežna elaboracija svih problema ove opštine te da imaju u planu rekonstrukciju ulica, fasada na zgradama i vodovodnih mreža i u selima.

Milorad Dodik sa delegacijom na sastanku sa novim načelnikom Srebrenice
Milorad Dodik sa delegacijom na sastanku sa novim načelnikom Srebrenice

"Ja ću kao predsjednik RS podržati rekonstrukciju objekata za koje lokalna vlast kaže da su od važnosti sredstvima od 300.000 KM do 500.000 KM. Nakon izrade cjelovitog programa vidjet ćemo kako ćemo rješavati probleme u svim mjestima, i bošnjačkim i srpskim i mješovitim. Osim rekonstrukcije, gledat ćemo kako da otvorimo nova radna mjesta. To se može uraditi kod postojećih poslodavaca. Tu je fabrika za izradu peleta u okviru koje možemo zapošljavati dodatno kroz povećanje isporuke sirovine. Tu su i druge fabrike", rekao je Dodik.

Istakao je i to kako bi nakon što se usaglase o projektima, za dva mjeseca organizovao zajedničku sjednicu Vlade RS-a i Vlade FBiH u Srebrenici kako bi se vidjelo ko i s koliko novca može podržati projekte.

"Hoćemo da napravimo razliku koja se može vidjeti u idućoj godini u ovo doba. Spreman sam podržati sve da napravimo ono što će biti zapisano. Želim podržati sve ljude u Srebrenici i miran život. Uvjeren sam da možemo napraviti razliku i dobru konekciju i veoma sam optimističan. Bit će to godina dobrih poslova u Srebrenici", kazao je Dodik.

Istakao je i kako će sredstvima Vodoprivrede RS-a i Fonda solidarnosti urediti korito rijeke Križevica kako bi se uklonila opasnost za mještane od poplava.

Na konferenciji za novinare Dodik je govorio i o dešavanjima u vezi sa Savezom za promjene, čiji su čelnici odlučili prekinuti svu vrstu saradnje s Dodikom nakon njegovih "prijetnji" da Vlada RS-a neće pomagati opštine u kojima nije pobijedio SNSD.

Dodik je kazao kako ne zna šta prekidaju jer do sada nisu sarađivali.

Istakao je kako nije tačno da neće podržavati opštine u kojima SNSD nije pobijedio te da je tokom boravka u Kini tražio investitore za izgradnju bolnice u Doboju u kojem nije pobijedio SNSD.

Govoreći o provođenju presude Sejdić-Finci kazao je kako je to još aktuelno te da bi se rezultati mogli očekivati pred opšte izbore kada se vide kandidature.

XS
SM
MD
LG